2012-ben Theresa May akkori brit belügyminiszter jelentősen megszigorította a bevándorlási törvényeket, s ezzel megnehezítette azt, hogy a britek EU-n kívüli arát vegyenek magukhoz a szigetországba.

Az akadálypályán a Harry herceghez férjhez ment Meghan Markle-nek is végig kell haladnia. A nem nemesi származású Meghannak a The Economist brit üzleti hetilap összesítése szerint első lépésben egy “menyasszonyvízumot” kellett szereznie, amely lehetővé tette, hogy még a házasságkötés együtt élhessen szerelmével Nagy-Britanniában. A menyegző után egy házastársi vízumot kell kérelmeznie, majd öt év után kérhet állandó letelepedési engedélyt is, de ahhoz előbb le kell vizsgálnia állampolgári ismeretekből. Ilyen kérdésekre kell majd válaszolnia:

Ki II. Erzsébet  brit királynő férje?

Ha leteszi a vizsgát, akkor pedig hűséget kell fogadnia a királynőnek, azaz férje nagymamájának is.

A vízum megszerzése és a vizsga letétele sem olcsó, 2004 óta megduplázódtak a költségek, most egy ilyen engedély mintegy 7000 fontba kerül.

A vízum megadásához igazolt fizetés, illetve megtakarítás is kell - legalább 18600 fontos éves jövedelem, illetve 62 ezer fontos megtakarítás - s e miatt jelentősen csökkent azon párok száma, amelyek megkérték a vízumot: 2010-ben, a szigorítás előtt 44 ezer vízumot adtak ki, 2016-ban pedig csak 26 ezret.

Forrás: hvg.hu