Újra elérkezett egy olyan időszak a Mezőberény életében, fogalmazott a köszöntőjében Dankó Béla, amikor is nagyon sok fejlesztés fog megvalósulni. A térség országgyűlési képviselője egyúttal örömét fejezete ki azzal kapcsolatban, hogy ez a nagyon szép város ismét

Dankó béla - siklósi istván - zalai mihály, alapkőletétel, Mezőberény, 20180530
A mikrofonnál: Dankó Béla
felkerül a fejlesztés térképére.

Fontosnak tartja, hogy az önkormányzat előrelátó módon a rendelkezésre álló források jelentős részét a jövőbe fekteti be, amellyel helyi vállalkozók fejlődését biztosítja, illetve új munkahelyek érkeznek.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke megjegyezte, az elmúlt három év a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) megtervezése volt.

Hozzátette, a pályázatok közel 100 százalékban lezárultak, megyeszerte egyre több ehhez hasonló rendezvényen vesznek részt; a most megvalósuló projektetek elsősorban gazdaságfejlesztési célúak.

Megemlítette, a minisztérium és kormányzat a pályázat elbírálása kapcsán két szempontot figyelt: a leendő beruházásnak vagy rezsit, azaz fenntartási költséget kell csökkentenie, vagy pedig újabb adóbevételt kell megtermelnie, és értékteremtő munkát kell létrehoznia.

Az alapkőletételt követően Siklósi István,

a település polgármestere elmondta, mint minden városnak, Berénynek is az az elsődleges célja, hogy ne menjenek el a helyiek, és érdemes legyen ide költözni.

 

Dankó béla - siklósi istván - zalai mihály, alapkőletétel, Mezőberény, 20180530
Siklósi István, Dankó Béla, Zalai Mihály és a kapszula

 

Érdekességként elújságolta, korábban, amikor helyi fiatalokkal beszélgetett a város jövőjével kapcsolatban, meglepődött, hogy nem azt mondták, hogy a munkahely a legfontosabb a helybentartáshoz, hanem a lakhatás... és körülbelül csak az ötödik helyen szerepelt a munkahelyek hiánya.

Ez az első ipari területünk,

folytatta, amelyet egy másik fog követni a vasút túloldalán. Mindkettőre van megfelelő érdekelődés, és különösen öröm számunkra, hogy érkezik jó néhány vállalkozás is, akik Mezőberényben gondolják a jövőket – amely alapvetően a fiatalok helyben tartásának az egyik lépcsőfoka.

 

Alapkőletétel, alapkőletétel, Mezőberény, 20180530

 

Hozzáfűzte, az Esély Otthon Program keretében 16 bérlakást újítanak fel, valamint egy 10 lakásos társasházat és egy 20 lakásos bérlakást építenek meg – mindkettőt saját forrásból.

Végül elmesélte, a délután folyamán egy Londonból hazatelepült családdal találkozik, akik nagyon kedvezményes áron vásárolnak meg egy önkormányzati területen lévő ingatlant.

Remélem, ezt a fecskét még sokan követik, fűzte hozzá.

 

 

Dankó béla - siklósi istván - zalai mihály, alapkőletétel, Mezőberény, 20180530

 

***

Ahogy fentebb említettem, az ipari terület alapkőletétele további projektek nyitórendezvénye is volt: hamarosan megindul a vasút melletti ipar terület kiépítése; a tornaszoba építése és a szolgáltatások minőségi fejlesztése a mezőberényi Kodály utcai Nefelejcs óvodában; a csapadékvíz csatorna-hálózatának fejlesztése és a Nyitott terek - Helyi Közösség fejlesztése.

 

Dankó béla - siklósi istván, alapkőletétel, Mezőberény, 20180530