(Szombat reggel rajtolt el Békéscsaba-Arad-Békéscsba, két napos Szupermaraton népes mezőnye: az 1450 bringás, a 10 egyéni, a 24 öt fős és a 6 két fős váltó, valamint számtalan görkoris.)

 

Szupermaraton: rajtol a Skoda csapata, szupermaraton, Békéscsaba, 20180604
A Škoda csapata a szombati rajt előtt - balról: Hegedűs Sándor,  az AutoMobil Körös Kft. márkakereskedés vezetője; jobb szélen Fogarasi Ildikó marketing asszisztens

 

Majdan...

Vasárnap kora délután ezerrel szakadt a napfény Békéscsabára, és a környékre.

 

Szupermaraton: vozár attila, vozár attila, Békéscsaba, 20180604
A Mágus, A Vozi (galéria)

 

Vozár Vozi Attila (többek között többszörös Sz.maraton győztes is) a portás szerepét látta el a Szabadság és a Szent István terek metszéspontjánál. Kulimunka? Ő egyáltalán nem úgy gondolta; mi több, rendre leszabályozta azokat a kis- és nagyautókat, akik netán közlekedési kihágásokat követtek el – például, ha be akartak gurulni a Szent István téri befutószakaszra stb. (a szigor alól csak a Škodák voltak felmentve).

Ezen a délutánon Békéscsaba a legragyogóbb, legszínpompásabb arcát mutatta meg. Fieszta volt a vasárnapi sziesztaidőben: pörgött, táncolt, pulzált a főtér – miközben a célegyenesbe érkeztek a héroszok: az első karikában nyilván a kerósok, majd az első váltó, a Škoda Automobil Körös Békéscsaba. Naná, hogy az együttes üdvöskéjével, Gregor Lackást faggattam:

Hétfőn, a program sajtótájékoztatóján elhangzott, akár kétszer akkora sebességgel fogsz futni, hogy nyerjetek; így történt?
Szerencsére nem.

 

Szupermaraton: skoda, skoda, 20180604
És a cél - mintha nem is futottak volna; Gregor Lacika a jobb szélen (galéria)

 

Volt holtpont?
A nap végig a fejünk felett volt... Szinte mindenki elég keményen fejre állt: nem volt árnyék a táv 95 százalékában, de nagyon szerettük volna megnyerni a versenyt.

De megnyertétek.
Tudom.

Jövőre egyéni?
Még nem... Há-há-há. (Rendes srác.)

Pedig hosszútávra készülsz.
Igen, de ez nagyon extrém... esetleg majd nagyon sok év múlva.

De most már ugye hívhatlak Škodás Lacinak?
Ha kapok egy Škodát.

 

Szupermaraton: komáromi anett és márton anita, komáromi anett, márton anita, Békéscsaba, 20180604
A Csúcs Komáromi Anett és a Szuper Már(a)ton Anita

 

Közben megérkezett a Škoda bringás váltója is, de kivételesen Lipták Timi szóvivőnek hirtelen nem jutott az eszébe semmiféle valami sztori a két kiló kilométerről, mert abban a pillantban nagyon kereste maga körül az oxigén nevezetű intézményt.

És persze

volt valami, pontosabban lógott valami a levegőben, még pedig a szabadtéri jamboreek mumusa: az ESŐ bácsi.

S miután 1x csak lehasalt az ég, se perc alatt szétszalad a főtéri tarkabarkaság; illetve mindenki talált valami menedéket a feje fölé.

 

Szupermaraton: ollári milán, ollári milán, Békéscsaba, 20180604
A mikrofonnál: Ollári Milán (Lencsési suli 2./A), a tandem-verseny egyik bronzosa

 

És persze az esőben is van rengeteg bölcsesség: én kivételesen Emődi Gyula sakknagymesterrel (aki kint korábban, a naposabb időben, a flaszteren játszott szimultánt) a Fiume Étteremben húzódtam meg.

Aki ugyan nem indult el a Szupermaratonon, de a szocializmusban többek között sakkozott Kairóban, Svédországban, Leningrádban satöbbi, satöbbi. Elmondása szerint a sakk maga az élet: a viszonyulás, értelmezése a jelenségeknek, a jó-rossz közti különbség közti azonnali döntés lehetőségének a felülbírálása.

És Ismét sütött. És ismét remekeltek a percek.

És a cím kibontása: az egyik ismerősöm például azért tekerte le a 2x100 km-et, mert azt mondta a leányának és a vejének, ha kapok még egy unokát, lebringázom a Szupermaratont! Mindkét oldalon teljesítettek.

Továbbá szép pillanata volt a napnak, amikor is a 200 éves, számtalan rekorddal büszkélkedő Márta Családot köszöntötték a színpadon.

 

Szupermaraton: a márta család, márta család, Békéscsaba, 20180604
Stefkovicsné Márta Andrea, Márta Györgyné, Bor Barna és Berni, Márta Tünde

 

Márta Györgyné (78), Stefkovicsné Márta Andrea (49), Márta Tünde (44), Bor Bernadett (11), Bor Barna (11) és Stefkovics Anett (7) = 200. Andreával beszélgettem, aki valaha a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club jogelődjénél, a Békéscsabai Előre Spartacus SE-nél volt atléta.

Simán bírtad?
Makkegészséges vagyok, csak keveset bringázok.

???
Nincs időm, mert most végeztem el az egyetemet.

És mi leszel, ha nagy leszel, így ötven alatt?
Pedagógus szakvizsgát szereztem. Idővel doktorálni szeretnék, mert imádok tanulni.

Joe miano, Joe Miano, Békéscsaba, 20180604
Dzsó Bádzsó
És hamarosan megérkezett Simonyi Balázsis, a Szupermaraton győztese, illetve akkor még nem volt biztos, hogy övé a trófea. (Amúgy Balázs rendezte az Ultra című, szupermaratonistákról szóló doksit.)

Egy laikusnak ez nagyon kemény. De még a laikuson túl is...
Nemcsak a táv, hanem a szintidő is kemény: ugyanis benne kell lenni a 11 órás időlimitben. Mintha 160 kilométeres versenyen 18 óra lenne a szintidő – amit szerintem 100 versenyzőből kábé 10 fejezné be; itt például 10-ből már csak ketten vagyunk.

Bogár Janira rávertél.
Igen, de szerintem nem eleget, mert nekem is volt mélypontom... és úgy hallom, hogy mindjárt jön. Tegnap elszórakoztam és rám vert vagy 25 percet... most... figyelj, az kemény lesz 200 km 3-4 perccel kikapni.

Láthatóan nangyon népszerű vagy Csabán. Az előbb, amikor Czeglédi Katalin gratulált, nem súgta a füledbe, hogy gyere ide?
Én öt éve a Honvédnál vagyok. Nekem teljesen mindegy igazából.

Ez az emelkedő.
Tök mindegy. Ha leigazoltok, igazoljatok le. Csak be kell menni, ki kell kérni a papírokat, amihez nekem semmi kedvem. A lényeg az, hogy ez a 11 órás szintidő baromi nagyon nagy pánik. És ha idehoznám a magyar futóelitet, a nálam fényévvel jobban teljesítőket...

És megérkezett Bogár Jani is, aki az összetettben nyert.

 

Szupermaraton: simonyi balázs és bogár jános, bogár jános, simonyi balázs, Békéscsaba, 20180604
Balázs és János

 

És bizony nem Jani nyert, hanem Balázs vesztett, mondta valaki, amikor átölelték egymást. Lehet, hogy én, lehet, hogy nem.

***

A férfiváltóknál a ŠKODA Automobil Körös Békéscsaba együttese (Gregor László, Tábor Miklós, Szabó Sándor, Varga István, dr. Kovács Mihály) domborított a csúcson; a bélás a Sport II. intézmény gárdája (Borbély Ferenc, Dobra Viktor, Kis Lajos, Szabó Ádám, Barbat-Lőrincz Dániel) lett; és a Békési DAC csapata (Veres Barnabás, Kis Zoltán, Ilyés Tamás, Durkó Krisztián, Szilágyi István) bronzult be.

A női váltóknál a Mindsystem (Garia Ágnes, Laluska Zsuzsa, Posztós Kitti, Frankó Csilla, Gyebnár Éva) győzött, őket a Budapest Bank csinijei (Ilyés Ildikó, Bogdánffy Ágnes, Bognár Anna, Lukoviczki Katalin, Pap Csilla) követték, és a dobogó harmadik fokára a Frühwald csapata (Plavecz Andrea, Süli Szabina, Zétényi Szvetlána, Bogdánné Gondi Melinda, Muczáné Gulyás Erzsébet) állhatott.

 

Szupermaraton: háromszék, háromszék, Békéscsaba, 20180604
Egy-kettő-három-Szék! De mit keres a csapatban Illyés Ildi?