A gyermek néptáncosok szólótánc fesztiváljának története 1989-ben kezdődött, azaz csaknem három évtizedes múlttal rendelkezik. Megálmodója és alapítója Csasztvan András, a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány elnöke, aki akkoriban az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnökségi tagja, majd 2000 és 2016 között elnöke volt. Az országos döntők helyszínéül minden esetben Szarvas szolgált.

Örökség gyermek néptáncfesztivál, Örökség néptáncfesztivál - Fotó: Majnik Zsolt, Szarvas
A fesztivál nagydíját egy debreceni páros, ifj. Hercz Vilmos és Hercz Lili nyerte. Fotó: Majnik Zsolt

A fesztiválon a versenyzők három korcsoportban mérték össze tudásukat. Pénteken a kötelező, szombaton a szabadon választott táncok versenye zajlott, vasárnap pedig mindenki izgatottan várta a díjkiosztót és a gálaműsort. A díjakról szakmai zsűri döntött, melynek tagjai voltak: Spisák Krisztina, Némethné Bakonyi Erika, Szilágyi Zsolt, Lévai Péter, Hahn Kakas István, Merczel István és Sikentáncz Szilveszter.

Örökség gyermek néptáncfesztivál, Örökség néptáncfesztivál - Fotó: Majnik Zsolt
Bistey Boglárka kiérdemelte a "Pántlikás táncos",  Farkas Regő László pedig a "Kisbokrétás táncos" címet. Fotó: Majnik Zsolt

A legjobb produkciót bemutató lányok „Pántlikás táncos”, míg a fiúk „Kisbokrétás táncos” címet vehettek át. Többen különdíjat kaptak. Szarvas Város Önkormányzata a talpalávalót szolgáltató két zenekart ajándékozta meg egy-egy gondtalan szarvasi hétvégére szóló meghívással. A fesztivál-díjat egy debreceni páros, Ifj. Hercz Vilmos és Hercz Lili nyerte.

Örökség gyermek néptáncfesztivál, Örökség néptáncfesztivál - Fotó: Majnik Zsolt, Szarvas
Csasztvan András. Fotó: Majnik Zsolt
– Nagy örömünkre szolgál, hogy egy hosszabb szünet (2011-2017 között) után a néptáncos szakma kezdeményezte az országos szólótánc fesztivál újbóli megrendezését Szarvason – nyilatkozta a díjkiosztó gála után Csasztvan András, a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány elnöke. Hozzátette: az országos döntőbe 76 produkció jutott be, így a három nap során 117 versenyző léphetett a Cervinus Teátrum színpadára. Sikerrel szerepeltek a házigazdák is: a döntőbe két szarvasi táncos jutott be, Máté Szabina és Kozsuch Mihály. Fiú szólótánc kategóriában Kozsuch Mihály különdíjat kapott.

Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke elmondta: a bemutatott produkciók színvonala rendkívül magas volt, vetekedett a felnőtt fesztiválok színvonalával.

– A néptánc az az eszköz, amely minden szélsőségtől mentesen, mindenféle politikai iránytólÖrökség gyermek néptáncfesztivál, Örökség néptáncfesztivál - Fotó: Majnik Zsolt, Szarvas
Siketáncz Szilveszter. Fotó: Majnik Zsolt
függetlenül segít abban, hogy igazán magyarok legyünk. Aki átérzi és valamilyen formában közvetíteni szeretné a saját magyarságát, az mindenképpen kapcsolatba kerül a népi kultúrával, a néptánccal. Örvendetes, hogy egyre több szülő és pedagógus érzi ennek fontosságát és igyekszik ebbe az irányba terelni a gyermekeket – hangsúlyozta Sikentáncz Szilveszter. Hozzátette: nem elegendő azonban a pedagógusok és a táncegyüttesek vezetőinek együttműködése, tudása, hanem szükség van egyfajta menedzser-szemléletre is.

– Érdekeltté kell tenni az egész magyar társadalmat abban, hogy a néptánc beszivárogjon mindenhova. Ehhez pedig olyan menedzseri munkára van szükség, amilyet tapasztalunk például Szarvason, Békéscsabán, Jászberényben vagy éppen Százhalombattán. Nagyon fontos, hogy a táncot és a zenét lehetőleg már óvodás korban megismertessük a gyermekekkel, amikor még nyitottak, fogékonyak erre – szögezte le az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke.

Örökség gyermek néptáncfesztivál, Örökség néptáncfesztivál - Fotó: Majnik Zsolt, Szarvas
Molnár Bence is Kisbokrétás táncos lett. Fotó: Majnik Zsolt

 

Eredmények


A Gyermek Néptáncosok XIII. Országos Szólótánc Fesztiválján „Pántlikás táncos” (lányok) illetve „Kisboktérás táncos” (fiúk) díjat kaptak:

Bistey Boglárka, Farkas Regő László, Ifj. Mahovics Tamás, Molnár Bence, Tomócsik Milán, Wágner Szilárd, Sápi-Tóth Sarolta, Baka Levente, Csapodi Tádé, Cserei Hunor, Fekete Ilona, Makula Zoltán, Busai Bori, Molnár Gergely, Rimóczi Hunor, Sándor Benjámin, Bajusz Panna, Bognár Adrián, Vass Lili, Gerlecz Gábor, Ifj. Hercz Vilmos, Hercz Lili, Körömi Máté Lajos, Krepsz Ákos, Krepsz Anna, Vincze Kamilla, Nagy Marcell, Rusvai Máté, Bontovics Letícia, Sándor Zsigmond, Szabó Dorka, kísérő: Hajzer Sándor, Szabó László Botond, Pécsi Boglárka.