A mai estén számos, Trianonnal kapcsolatos irodalmi művel emlékezünk meg az 1920. június 4-én köttetett gyalázatos, igazságtalan békediktátumról, fogalmazott Frankó Attila, az amúgy már 12 esztendős program megálmodója.

Irodalmi: bánszki tamás, bánszki tamás, Békéscsaba, 20180606
Bánszki Tomi (galéria)
Úgy gondolom,

folytatta, az nem is magyar ember, akinek Trianon nem fáj. Azonfelül minden tiszteltem a határon túli magyaroké, akiknek nagyon nehéz lehetett 1920 után. Tervem, hogy idővel a Békéscsabai Irodalmi Estek kivonatát elvigyük a határon túlra is. És persze rendkívül büszke vagyok a Szeretlek Békéscsaba Egyesület díjazottjára, Bánszki Tamás honvéd századosra, aki egyéniben és csapatban ejtőernyős világbajnok lett.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke szerint a megyében nincs ilyen masszív programfolyam, mint az Irodalmi Estek, amely tucatnyi évet tud maga mögött.

Paláncz Györgynek, a Közgé töri szakos igazgatójának rövid köszöntője kvázi belépőkártyája volt a trianoni műsornak.

A program folyamán József Attila, Juhász Gyula, Wass Albert, dr. Dányi László és dr. Bagdi László művei hangzottak el.

A műsort rendezte és szerkesztette: Frankó Attila; műsorvezető, mint mindig, most is: Horváth Szabolcs volt. Közreműködött: Komlóssy Kata, Réger Wanda és Presits Tamás színművészek, valamint Kabai Gábor énekes-gitáros.

***

Bánszki Tomival még a show előtt beszélgettem – valaha, vagy negyven éve, együtt úsztunk.

Az úszói múltadból át tudsz emelni néhány elemet a levegőbe, mondjuk az 1500 pillét?
Igen. Egy pár éve megismerkedtem egy új versenyággal, a speeddel; amelynek a lényege, hogy rém gyorsan kell zuhanni. Ebben én vagyok a magyar csúcstartó: 484 km/h átlagsebességgel.

Ez még egy Formula 1-esnek is rengeteg lenne – vízszintesen.
Ezen a függőleges pályán a maximális sebességem 550 fölött van. A sportolói múltam nyilván hozzájátszik ehhez az eredményekhez.

 

Irodalmi: horváth szabolcs és dányi lászló, dányi lászló, Békéscsaba, 20180606
Szabi doktor, Laci doktor és a galéria doktor

 

Különedzések?
Korábban futottam, de a térdem nem bírta, így elkezdtem országúti bringázni. A párom amúgy többszörös ironman és korosztályos bajnoki címmel is büszkélkedhet.

Tesi tanár?
Nem, hegedűművész. (Juhász Ágnes; hegedűtanár, első hegedűs, koncertmester – ST.)

Ufff! Te pedig katona lettél.
Az élet sodort ebbe az irányba. Annak idején, amikor itt laktam, a sulikat követően a repülőszövetségnél sportállásom volt, amely a rendszerváltás után megszűnt, majd a rendőrségnél, a megyei közlekedési osztályon légi rendész lettem. Azt követően a magánéletemben történt egy fordulat, és úgy éreztem, hogy muszáj váltanom, lépnem. Aközben, a kétezres évek elején pedig nagyon jól ment az ugrás, akkoriban a katonaválogatottnál épp sokan nyugdíjba mentek. Így átszereltem.

Három csillag: százados?, ezredes?
Százados. A Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, az ejtőernyős csoport parancsnoka.

47 vagy... mennyi van a nyugdíjig?
Nem tudom, ezt én nem számolom. de látod rajtam: teljesen fitt vagyok; még nem kell számolgatnom, hogy jaj... itt fáj... ott vagy.

 

Irodalmi: frankó attila, földi nóri, huszár endre és bánszki tamás, békéscsabai irodalmi estek, Békéscsaba, 20180606
Frankó Attila, Földi Nóri, Huszár Endre és Tomi (képek)

 

Mit jelent számodra ez a díj?
Alapvetően nagyon sajnálom, hogy elkerültem, de ahogy mondtam, muszáj volt... De amikor hazajövök Békéscsabára, mindig megdobban a szívem... Nekem itt egy kézfogás is nagyon jólesik.

***

És Bánszki Tomi ejtőernyős önéletrajza:

1987-ben kezdtem az ejtőernyőzést
1994-ben egyéni világbajnoki cím, 3x egyéni VB 3.
2016-ban csapat világbajnoki cím, 4x csapat VB 2.
világkupa egyéni győzelmek + dobogós helyezések (rengeteg)
magyar bajnoki győzelmek egyéni + csapat (rengeteg)

2003 óta vagyok hivatásos katona a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományában Kecskeméten.

1989-től Magyar Válogatott (2003-tól katona válogatott is)
2018-tól a válogatott játékos-edzője (is)

 

Irodalmi: juhász ágnes és bánszki tamás, bánszki tamás, Békéscsaba, 20180606
Ági van. Tomi is

 

Ahogy fentebb mondtam, 1987-ben indult az ejtőernyős pályafutásom itt Békéscsabán. Ekkor ugrottam életemben először. Igaz, azelőtt számtalanszor repültem, játszottam, szaladgáltam a csabai reptér gyepén, mivel édesapám sokáig (fő) ejtőernyős oktató volt. Tehát nem is volt más választásom, mint, hogy én is ejtőernyős legyek. (Noha ezt én is nagyon akartam!)

Az eltelt 30 év alatt több mint 8500 ugráson vagyok túl, balesetmentesen!
Számtalan bajnoki cím, kiváló sportolói elismerések, de mind közül a legértékesebb, a legszebb, ami a legjobban megmelengeti a szívemet, kétség kívül az első felnőtt magyar bajnoki cím, amit itt szereztem Békéscsabán, 1990-ben. Köszönet érte édesapámnak, édesanyámnak, akkori edzőmnek Ondrejcsik Misinek.

Természetesen a világbajnoki címeim is nagy büszkeséggel töltenek el. 1994-ben Kínában, majd 2016-ban Oroszországban sikerült felugranom a világ tetejére.

Bánszki györgy - ejtőernyő, bánszki györgy, Békéscsaba, 20180606
(Bánszki) Gyuri bácsi

 

Sorolhatnám a címeket, de inkább köszönetet mondanék szüleimnek és szülővárosomnak, hogy akkor '87-ben „kilöktek" az égbe, és ezzel elindították sportolói karrieremet. Szerencsés vagyok, hogy a munkám a hobbim is, ami azt hiszem, nem sokunknak adódik meg az életben.

Ezt kívánom mindenkinek, hogy találja meg az útját az életében.