A Queenslandi Egyetem munkatársa, Francisco Perales az intelligenciaszint és az azonos nemű párokhoz való hozzáállás közti kapcsolatokat elemezte – írja az IFLScience. A kutató ehhez korábbi tanulmányok adatait használta fel.

A szakértő szerint az új kutatás az első, mellyel az Egyesült Államokon kívül is sikerült bizonyítani, hogy összefüggés van az alacsony intelligenciahányados és a homofóbia között.

A téma jelentőségének és időszerűségének ellenére kevés tanulmány foglalkozott eddig kifejezetten a kognitív készség és az LMBT-kérdésekkel kapcsolatos attitűdök közti kapcsolatokkal

– nyilatkozta Perales.

Az új tanulmány az Intelligence folyóiratban jelent meg. Perales összesen 11 564 ausztráliai lakos adatait vizsgálta meg korábbi felmérések segítségével. A 2012 HILDA (Household, Income and Labour Dynamics in Australia) például az alanyok kognitív képességeit is elemezte, a 2015 HILDA pedig a résztvevők homoszexualitáshoz való hozzáállását is mérte.

Az analízis összességében azt mutatta, hogy minél kevésbé okos egy ember, annál nagyobb valószínűséggel lesz előítéletes az azonos nemű párokkal.

A kapcsolat különösen erős a verbális képességek vizsgálatakor. Az összefüggés akkor is fennállt, amikor kizárták az olyan befolyásoló tényezőket, mint amilyen az iskolai végzettség vagy a társadalmi-gazdasági helyzet.

Nem ez az első kutatás, amely hasonló eredményeket hozott. Egy 2012-es angliai elemzés például rávilágított, hogy a gyermekkori alacsony intelligenciaszint felnőtt korban nagyobb valószínűséggel párosul rasszista attitűddel.

Forrás: 24.hu