Azt, hogy beköltöztünk, és, hogy ilyen meleg van, azt csakis Seregi Zoltán igazgató úrnak köszönhetjük, mondta Tege Antal (az egyik) műsorvezető, de úgy vélem, ez teljesen érthető. Majd behívta Czitor Attila (Citi) társát, aki azzal a felütéssel kezdte a belépőjét:

gálánk nyitányaként fogadják Seregi Zoltán!

 

Színházi évadzáró, színház, Békéscsaba, 20180609
Elegen voltak (galéria)

 

A teátrum első embere megjegyezte, a színháznak eredendően nem a társadalmi problémákról kell szólnia, mert azok számtalan fórumon özönlenek ránk.

Az emberről kell szólnia,

fűzte hozzá, hiszen ez az egyetlen művészeti ág, ahol élő emberek játszanak. Majdan Ádám Ottónak, egykori főiskolai tanárának az örökbecsűjét citálta beszédébe: a színház olyan, mint az élet: sokszínű.

Sűrű, sikeres évad van mögöttünk, folytatta, és úgy gondolom, tartottuk magunkat az ars poeticánkhoz, amely így fest: közérthető művészet és minőségi szórakozás.

 

Színházi évadzáró: czitor attila és seregi zoltán, színház, Békéscsaba, 20180609
Czitor Attila és Seregi Zoltán (galéria)

 

Majd jött egy kis számtan-mértan-matematika: 5+1 felnőtt bemutató és 1 bónusz előadás, 5 ifjúsági és gyermekszínházi bemutató, 2 stúdió bemutató volt az elmúlt évadban; az össz' előadás 377 volt: Békéscsabán: 353, vidéken/fesztiválon/külföldön: 24, fogadott előadás: 12. Nézőszám: 95 ezer 418, amely 90 százalékos látogatottságnak felel meg.

A gálán többek között

fellépett Galambos Hajnalka, aki egy zsoltárt énekelt Pozsgai Zsolt A Szellemúrnő (Ábránfy Katalin) című történelmi játékának ősbemutatójából (zongorán kísérte Rázga Áron). Azután Czitor Attila meg is szólaltatta a darab rendezőjét, Seregi Zoltánt.

Azt követően a Folk & Roll csapata táncrészletet hozott a My Fair Lady című előadásból; az Ősvigasztalásból Liszi Melinda énekelte el a Szerelem, szerelem és a Madárka című népdalt. A Gaz Henry Higgins kezdetű dalt a címszereplő, az egyetemi hallgató Papp Barbara adta elő a My Fair Ladyből.

 

Színházi évadzáró: bojczán istván és seregi zoltán, színház, Békéscsaba, 20180609
Bojci (bácsi) és Seregi (képek)

 

Majdan Bartus Gyula rendezőt faggatta Citi – Bartus Gyuszi állította színpadra Szabó Magda Születésnap regényének változatát. Majd Fehér Tímea, Nagy Erika, Nádra Kitti, László Bernadett, Csurulya Csongor, Balázs Csongor és Dorogi Péter éneklelte el az előadásból a Bárhogy lesz, úgy lesz című dalt.

A gála alatt azért volt egy brékin'nyú is:

Érzékeny veszteség érte a színházunkat, lépett a fénybe ismét Seregi Zoltán, mert Fekete Péter művészeti tanácsadót felfele buktatták, és államtitkár lett belőle... Emiatt azonban meg kellett szüntetni a színházi munkaviszonyát. Szeretett volna itt lenni, de az államtitkári tevékenységgel nagyon sok minden jár együtt... Nos, SMS-ben ezt írta: Veletek vagyok, Péter.

Az est folyamán számtalan elismerés talált gazdára:

A behír.hu idén is meghirdette a legjobb előadás díját, amely Marc Camoletti Leszállás Páriszban (a díjat Katkó Ferenc színész-rendező vette át)

 

Színházi évadzáró: czitor attila, kiss kata és tege antal, színház, Békéscsaba, 20180609
Kiss Kata

 

a legjobb háttérmunkáért járó díj (Kiss Katalin rendezőasszisztens)

örökös tagság-díj (Bojczán István 45 éve dolgozik az intézményben)

az évad színművésze díj: fiatal tehetség (Földesi Ágnes); érett művész, a kategóriában az 1. és 2. hely között csak egy pont döntött (Czitor Attila átadta a díjat az Tege Antalnak... taps);

 

Színházi évadzáró: czitor attila és tege antal, színház, Békéscsaba, 20180609
Tege Tóni pakkot kapott

 

és a tapasztalt színművész (Kovács Edit) kategóriában, a Gálfy László Gyűrű Díjat az évadban kimagasló teljesítményt nyújtó színművész (Czitor Attila) – miután Felkai Eszter, Gálfy László özvegye, átadta Citinek a díjat, elmesélte,

Attila, amikor végeztél, a színház nem szerződtetett le... nem baj, én úgyis rendező akarok lenni, mondtad, s teltek az évek, rendezőasszisztens lettél, majd egyszer csak bejött egy főszerep... a következő (vagy még 10)... Attila, te színész vagy, méghozzá egy remek színész!

 

Színházi évadzáró: czitor attila és felkai eszert, színház, Békéscsaba, 20180609
Czitor Attila Felkai Eszterrel

 

***

A gála után,

úgy jó másfél órával később a program ikerrendezvénye, a 25 éves a Színitanház című etap következett. Ebből kifolyólag egy remekbeszabott nyüzsi volt a színház udvarán. A purgatóriumban (értsd két rendezvény között) a fentebb említett díjazottakat hajtottam, akiknek, a sikeres találkozót követően, egy rém kemény kérdést szegeztem:

mit jelent számodra az elismerés? – olykor belekotyogtam (mi több, Bojczán István ITT meséli el, hogy mi hajtja):

Kovács Edit:
Nagyon sokat, mert ezt a díjat kollégák szavazata alapján kaptam; és az ő elismerésük azért nagyon fontos, mert ők egy darabot a próbáktól az előadásig végigkövetik. Egy ilyen díj mindig megható és felemelő.

 

Színházi évadzáró: merő béla, kovács edit, gáspár tibor és bojczán istván, színház, Békéscsaba, 20180609
Merő Béla, Kovács Edit, Gáspár MiTibink és Bojci

 

Kiss Kata:
Hogy mit jelent? Nagyon köszönöm a társulatnak, mert ez egy nagyon nagy elismerés. Nyilván ez a szakmaiságnak szól és nem a kornak.
28.
Igen 28 éves vagyok... és bizony el kell tölteni egy bizonyos időt a színházban, hogy az ember a saját szakmájában tapasztalatokat szerezzen.

Földesi Ágnes:
Ez egy nagyon rangos elismerést, ugyanis a kollégáktól kaptam. Ráadásul egy nagy tekergőnek tartom magam – most Budapesten élek, de ez könnyen változik, és ide mindig hazaérkezem. A legutóbb egy ismetősömtől azt a tanácsot kaptam, hogy „oda menj Ági, ahol tényleg szeretnek!", és most érzem azt, hogy megérkeztem.

Tege Antal:
Fél füllel hallottam, amit Ági mondott...
Igen, szólni akartam, hogy fordulj el.
De az kétségtelen, hogyha a Jókai Színházban dolgozó emberek többsége azt gondolja, hogy számukra én vagyok a korosztályom szakmailag legmegfelelőbbje, akkor az nagyon nagy megtiszteltetés. De ne felejtsük el, hogy Czitor Attila drága barátomtól egy szavazat választott el, hogy holtverseny legyen. S noha közhely, de ez a boldogságon túl felelősség is, hiszen továbbra is ilyen keményen kell dolgozni.

 

Színházi évadzáró: tege antal, kiss kata, földesi ágnes és czitor attila, színház, Békéscsaba, 20180609
Tege Tónni, Kiss Kata, Földesi Ágnes és Czitor Atesz

 

Végül Czitor Attila:
Az Atlantisz gyermekei című moziban...
Ismerős a cím.
... és (Sir) Anthony Hopkins...
Wow! Őt ismerem, de nem személyesen.
A lényeg, hogy Hopkins az egyik párbeszédben azt mondja a filmben partnerét játszó, akkor még kisfiúnak, Anton Yelchinnek, hogy téged nem lehet elrontani. Én ismerlek vagy tizenöt éve... Attila, tégedet nem lehet elrontani.
Köszönöm, hogy így látod. Hááát... én így próbálok élni: pozitívan, optimistán... és szeretek sokat adni.
Ismerted (Gálfy) Laci bácsit?
Sajnos személyesen nem; de a barack pálinkájából még volt szerencsém inni. Azonfelül Eszti néni viszont nekem adta Laci bácsi pipáját, amit ma este biztos, hogy meg fogom tömni. Most már talán méltó vagyok rá.
A színpadon Eszti néni azt mondta, nagyon sajnálta, hogy a végzést követően nem kaptál szerződést...
Engem a színház mindig is komplexen érdekelt: a háttér, a dramaturgia és a többi. Egy hosszú tanulási folyamat van mögöttem, amit sosem csinálnék vissza.

 

Színházi évadzáró, színház, Békéscsaba, 20180609