A mentőautók dolgát nemcsak a forgalomban, hanem adott esetben álló helyzetben is jelentősen megnehezíthetik az autósok. Az Országos Mentőszolgálat szerint minden héten előfordulnak olyan helyzetek, melyekben a figyelmetlenül parkoló autósok akadályozzák a betegek szakszerű mozgatását.

Volt már olyan eset, amikor a mentősök még a házból sem tudták kihozni az újjáélesztett beteget egy rossz helyen parkoló személyautó miatt, ezenkívül olyan helyzet is előfordult, hogy egy kórház előtt parkoltak szabálytalanul a mentőjárművek kihajtójára.

Most is előfordult egy hasonló eset, melyben egy meggondolatlanul parkoló sofőr komolyan megnehezítette egy beteg mentőautóba történő behelyezését. A mentőautó kétségbeesett szirénázására szerencsére előkerült a sofőr és végül a történtek nem befolyásolták negatívan a beteg állapotát.

Az Országos Mentőszolgálat arra kér minden a közlekedésben részt vevő autóst, hogy a mentőautók mögött mindig hagyjanak szabadon 2 méternyi helyet. Ily módon ugyanis a hordágyon fekvő beteget gond nélkül és mihamarabb el tudják szállítani.

"Kérjük osszátok meg, hogy ne fordulhasson ilyen elő!" – olvasható a közérdekű kérés az OMSZ figyelmetlen parkolással kapcsolatos Facebook-posztjában. "Mindig hagyj szabadon 2 métert a mentő mögött!"

Forrás: hvg.hu