A nézők már megszokhatták, hogy a Szarvasi Vízi Színház nyári programjába szervesen beépül a házigazda város saját színházának fesztiválja is. Ahogyan az a mai sajtótájékoztatón kiderült, idén is műfaji sokszínűségre törekedtek. A korábbi évektől eltérően most nem hívnak vendégprodukciókat, hanem mind a tizennégy estén a Cervinus Teátrum saját produkcióit, sikerdarabjait mutatják be.

Cervinus Művészeti Fesztivál, Cervinus Művészeti Fesztivál,  Fotó: Valló Zoltán, Szarvas
A sajtótájékoztató résztvevői (balról): Varga Viktor főrendező, Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató, Csasztvan András  ügyvezető igazgató és Hodálik Pál alpolgármester. Fotó: Valló Zoltán
A megjelenteket először Hodálik Pál, Szarvas alpolgármestere köszöntötte. Visszatekintett a 2011-es esztendőre, amikor döntés született arról, hogy a Vízi Színház nyári programjába beépítik a Cervinus Művészeti Fesztivált. Mint mondta, akkor ő maga sem igazán hitt abban, hogy ez a kis színház képes lesz minden este színvonalas műsorokkal kitölteni egy ilyen hosszú időszakot. Azóta azonban a társulat bebizonyította, hogy méltó a feladatra – hangsúlyozta az alpolgármester.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója szólt azokról a műszaki és technikai újdonságokról, amelyekkel még kényelmesebbé, komfortosabbá kívánják tenni a Vízi Színházat.

– Újabb járófelületek kaptak burkolatot, a bástya két oldalán pedig biztonsági okokból korlátokat szerelünk fel. Kijavítjuk a lépcsők világítását és kicseréljük a színpadi padozat egy részét – sorolta a színházigazgató. A fesztivál programjával kapcsolatban kiemelte, hogy a tizennégy produkcióból hétben szerepel a Cervinus Teátrum tánckara, Magyari László tánckarvezető, koreográfus irányításával. A programban helyet kapott a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Tessedik Táncegyüttes jubileumi gálája.

Cervinus Művészeti Fesztivál, Cervinus Művészeti Fesztivál, Fotó: Valló Zolltán, Szarvas
A fesztivál részletes műsortervét dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója ismertette. Mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy a csodás természeti díszleteknek (Körös-holtág, Erzsébet-liget, mocsári ciprusok) és a nagyobb térnek köszönhetően a kőszínházban korábban bemutatott darabok itt teljesen másképp hatnak majd: az épület-érzést felváltja a szabadság-érzés.

– A nézők igényeit mindenfajta módon igyekszünk kiszolgálni. A fesztivált egy nagy nyitó musical gálával indítjuk, amelyben helyet kapnak a zeneirodalom gyöngyszemei. Nagyelőadásaink közül (melyeket Varga Viktor rendezett), bekerült a programba a Valahol Európában, az Ármány és szerelem, a Lili bárónő, a Csodaszarvas és a Hotel Menthol. Szlovák nemzetiségi színház vagyunk, ezért egy szlovák darabot, a Janko Drotárt is műsorra tűztük. Mivel ez a darab döntően a táncra épül, így a szlovák nyelvet nem értők számára is élvezhető – mondta dr. Dósa Zsuzsa. Hozzátette: lesz felolvasószínház és kabaré, s idén is helyet adnak egy nagy társadalmi eseménynek, a Szarvasért Alapítvány báljának (Bál a víz felett), amelynek bevételével arra érdemes fiatalok továbbtanulását támogatják majd. Kiemelte, hogy idén sem emelik a jegyárakat, s a korábbi évekhez hasonlóan a szarvasiak illetve a gyermekek kedvezményeket is kapnak.

Varga Viktor, a Cervinus Teátrum főrendezője (aki egyben a fesztivál kiadványainak,
szórólapjainak tervezője is) arra kérte a nézőket, hogy aki megteheti, vásároljon VIP jegyet. Az 5000 forintos jegy megvásárlásával ugyanis egy hátrányos helyzetű gyermek egész éves bérletét váltják meg. Tavaly 60 gyermeket tudtak ilyen módon színházi élményekhez juttatni.

– Köszönöm, hogy a szarvasi városvezetés hagyja szabadon dolgozni a művészeket! Bizonyára ennek is köszönhető, hogy itt egy nagyon erős társulat alakult ki, amelyben nemcsak a tehetség és az akarat párosul, hanem az összetartozás, egymás segítése, az emberség is összetartja a csapatot – hangsúlyozta Varga Viktor.

Cervinus Művészeti Fesztivál, Cervinus Művészeti Fesztivál,  Fotó: Valló Zoltán, Szarvas
Összeállt a csapat: a színház tagjai és a város vezetői együtt szurkolnak a fesztivál sikeréért. Fotó: Valló Zoltán.

A sajtótájékoztatón a Cervinus Teátrum társulatának több tagja is jelen volt. Köztük Szemerédi Bernadett, aki hangsúlyozta, hogy Szarvason valóban sikerül egy idilli műhelymunkát megvalósítani, amelyet a kölcsönös szeretet és megbecsülés jellemez. Éppen ezért amikor Szarvasra jön, kicsit mindig úgy érzi, hazatér. Nádházy Péter - akit szintén több darabban láthatunk majd a fesztivál keretében -, azt emelte ki, hogy a szarvasi társulatban nem a torzsalkodás, szerepféltés a jellemző, hanem mindannyian arra törekednek, hogy jól érezzék magukat egymással. Bardon Ivett (akit a Csodaszarvas című darabban láthatott először a közönség), biztonságos művészi közegnek nevezte a szarvasi Cervinus Teátrumot.

Cervinus Művészeti Fesztivál, Cervinus Művészeti Fesztivál, Szarvas
A szarvasi színház számára a július 11 – 24. között megrendezendő VII. Cervinus Művészeti Fesztivál egyfajta megmérettetést is jelent. Két darabjukkal - a Hotel Menthollal és az Ármány és szerelemmel - ugyanis beneveztek a VII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválra. Erre a nemes versengésre a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai minden évben a legjobb darabjaikat hozzák el, így erős mezőnyben kell majd helytállniuk. A korábbi években a Cervinus Teátrum ezt az akadályt is sikerrel vette, minden alkalommal a díjazottak között volt.

További információk és jegyfoglalás a www.cervinusfest internetes honlapon.