Az amerikai Északnyugati Egyetem kutatócsoportja hétfőn publikálta a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban tanulmányát, amelyben egy új, úgynevezett "regeneráló kötszert" mutatnak be. Az összehasonlító vizsgálatok szerint az új kötés alkalmazásával 33 százalékkal gyorsabban gyógyultak a sebek, mint a jelenleg a piacon lévő leggyakrabban alkalmazott kötszerrel. A tanulmány szerint az új kötszer bármilyen típusú nyílt seb ellátására használható.

A regeneráló kötszer laminint tartalmaz, egy olyan proteint, amely a test legtöbb szövetében, köztük a bőrben is megtalálható. A lamimin jeleket képes küldeni a sejteknek: ösztönzi a sejtek szétválását, vándorlását és megtapadását.

Guillermo Ameer, az egyetem orvosbiológus professzora, a kutatás vezetője elmondta: csoportja azonosította a laminin egy A5G81 elnevezésű, 12 aminosav hosszúságú szegmensét, amely kulcsfontosságú a sebgyógyulás folyamatában. A szegmenst aztán egy antioxidáns hidrogél kötésbe helyezték, amelyet korábban a laboratóriumban fejlesztettek ki. "Ezzel az új megközelítéssel nem gyógyszerrel vagy külső tényezővel avatkozunk be a gyógyulás felgyorsításába. És nagyon jól működik" – hangsúlyozta Ameer.

Mivel a kötszer a szervezet saját gyógyító erejét használja ki gyógyszerek vagy biológiai anyagok alkalmazása nélkül, az ellenőrzési eljárás egyszerűbb lesz, ami azt jelenti, hogy a betegek hamarabb juthatnak majd hozzá a piacon.

A kötszer antioxidáns természete gyulladást okoz, de a hidrogél reagál a hőmérsékletre: a sebágyra folyékony állapotban viszik fel, majd a testhőmérséklet hatására gyorsan géllé szilárdul. Ez a fázisváltozás lehetővé teszi, hogy felvegye a seb pontos alakját, amire a jelenleg alkalmazott más kötszerek nem alkalmasak. "A sebek szabálytalan alakúak és mélyek. A folyadék bármilyen formát betölthet, és ott maradhat a helyén. Az egyéb kötszerek viszont többnyire kollagén filmeken vagy szivacsokon alapulnak, amelyek elmozdulhatnak a sebhelyről" – magyarázta a professzor.

Az új kótszer főként a cukorbetegek számára jelent jó hírt, mivel náluk egy kisebb, el nem látott sérülés is nyílt sebbé válhat, és ezeknek a nehezen kezelhető sebeknek az állapota olyan súlyosra is fordulhat, ami akár végtagamputációhoz vagy halálozáshoz vezethet.

Ameer kutatócsoportja hamarosan elkezdi az új regeneráló kötszer nagyobb preklinikai modelljének vizsgálatait.