Pokoli heteket él meg mostanában Hawaii, hiszen május elején tombolni kezdett a Kilauea, a folyamatos kitörések miatt pedig esély sem mutatkozik rá, hogy valamelyest legalább csillapodna a helyzet – egyelőre legalábbis nagyon úgy tűnik.

Az amerikai geológiai intézet szakemberei időközben több mérést is elvégeztek, illetve végeznek ezekben a napokban is. Méréseik során arra is kíváncsiak voltak, mégis mekkora az a mennyiség, amely eddig a földfelszínre került a tűzhányó által termelt lávából. Az első eredményeket már megosztották, és mint kiderült, döbbenetes számadatokról van szó.

Eszerint a Kilauea május 3-a óta tartó folyamatos kitörése során 113,5 millió köbméter kőzetolvadékot lökött ki, majd terített szét a felszínen, amely a szakemberek számításai szerint 45 400 olimpiai úszómedence és 11,3 millió teherautó tartalmának felel meg. Más szemszögből nézve: ez a lávamennyiség egész Manhattant képes lenne betemetni, úgy, hogy közben több mint két méter mélyre nyomná le a föld alá a teljes városrészt.

Wendy Stovall vulkanológus szerint a grandiózusnak tűnő számok valójában nagyon elmaradnak a szintén Hawaiin található Mauna Loa utolsó, 1984-ben bekövetkezett kitörésétől. Az a tűzhányó ugyanis csaknem még egyszer annyi magmát termelt ki magából, mint amennyit a Kilauea esetében nemrég összeszámoltak.

Forrás: hvg.hu