A jégolvadás 2012 óta érezhetően felgyorsult, a műholdas adatok és más mérések alapján emiatt a tengerek szintje több mint hét és fél millimétert emelkedett, ebből három millimétert az elmúlt öt évben. Mindezt egy több mint nyolcvan szakemberből álló nemzetközi kutatócsoport mutatta ki, amely tanulmányában az antarktiszi jég állapotának eddigi legteljesebb áttekintését adta.

A jégveszteség a Nyugat-Antarktiszon és az Antarktiszi-félszigeten a legnagyobb, ahol az óceán melegebb vize olvasztja a gleccserek végén elterülő lebegő selfjeget, lehetővé téve, hogy a szárazföldön feltorlódott jég gyorsabban omoljon a tengerbe – olvasható a tanulmányban.

A tengerek szintje mintegy húsz centimétert nőtt az elmúlt évszázadban, amit főként az óceánokban lévő víz természetes térfogat növekedése okozott, ahogy melegedett, valamint a Andoktól az Alpokig a gleccserek olvadása.

Az ENSZ 2014-es előrejelzése szerint ebben az évszázadban 30-100 centiméteres vízszintemelkedés várható. A tudósok szerint az Antarktisz jó úton van afelé, hogy mintegy 15 centiméterrel emelje a világ tengereinek szintjét 2100-ra, ami meghaladja az összes korábbi előrejelzést.

Önmagában egy ilyen emelkedés kicsi, de a tengerparti áradások dagály idején jóval több kárt okozhatnak. A tengerszint-emelkedés veszélyeztet számos nagyvárost New Yorktól Sanghajig, az alacsonyabban fekvő országokat a Csendes-óceánon, valamint Hollandiát.