A legfontosabb, hogy a munkáltatók és a munkavállalók egymásra találását mostantól a mindenamiszarvas.hu internetes honlap is segíti. Mivel a kezdeményezés a foglalkoztatáshoz kapcsolódik, ezért a tájékoztatóra meghívták Pántya Imrét, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetőjét, Gaál Rolandot, a Szarvasi Járási Hivatal vezetőjét, valamint Lovász Györgyöt, a Szarvasi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetőjét.

Minden ami Szarvas, MInden ami Szarvas, Fotó: Babák Zoltán, Szarvas
A sajtótájékoztató résztvevői (balról): Dernovics Péter, Gaál Roland, Pántya Imre, Lovász György és Litauszki Ádám. Fotó: Babák Zoltán

Dernovics Péter, a MASZ alapító ötletgazdája bevezetőjében hangsúlyozta: legfontosabb céljuk továbbra is az, hogy Szarvast, mint brand-et (márkanevet) egyre szélesebb körben tegyék ismertté, felhívják a figyelmet a város természeti és épített szépségeire és támogassák a tehetséges fiatalokat. Ezt szolgálja egyebek mellett a június 23-án, szombaton megrendezendő SZIE Regatta is , melyben az egyetem oldalán társrendezőként vállaltak szerepet. Tervezik egy jótékonysági est megszervezését és egyre hangsúlyosabban szeretnének jelen lenni a város online életében. Legújabb kezdeményezésük, melynek részleteit Litauszki Ádám, a MASZ weboldalának szerkesztője ismertette, is ezt a törekvést szolgálja.

– Honlapunk (mindenamiszarvas.hu) idén márciusban megújult, a helyi vállalkozások lehetőséget kaptak arra, hogy adataikat feltöltsék. Új rovattal, a MASZ-percekkel jelentkeztünk, melynek keretében vasárnap esténként (21.00 órától) helyi vállalkozókkal, ismert emberekkel készített interjúkat láthatnak élő, egyenes adásban a közösségi hálón. Mivel egyre többen használnak mobiltelefont és táblagépet, így ezekre az eszközökre is optimalizáltuk a weblapot – mondta Litauszki Ádám.

Minden ami Szarvas, MInden ami Szarvas, Fotó: Babák Zoltán, Szarvas
A tájékoztató helyszínéül a szarvasi Bowling Club szolgált. Fotó: Babák Zoltán

A mai (sajtóreggelivel egybekötött) tájékoztató apropója azonban a fentiek mellett elsősorban az volt, hogy mostantól a MASZ honlapjára felkerülnek a Szarvasi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának állásajánlatai, s ezeket a Facebookon és az Instagramon is folyamatosan elérhetővé teszik. Ezzel nagyon sok embert tudnak majd elérni, mivel a MASZ-nak jelenleg is csaknem 4000 követője van a Facebook-on, 1000 pedig az Instagramon.

Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője a kezdeményezés újszerűségét emelte ki. Mint mondta, a hivatal állásinformációi több honlapon is megjelennek, de olyan, amely szervesen integrálódik a szociális médiával, egyelőre másutt nincs. A megye foglalkoztatási helyzetéről szólva hangsúlyozta: ma már szinte minden szakmában munkaerőhiány van.

Minden ami Szarvas, MInden ami Szarvas, Fotó: Babák Zoltán
Résztvevők egy csoportja. Fotó: Babák Zoltán
– A fémipar, az építőipar, nyáron pedig a vendéglátás is munkaerőgondokkal küzd az egész megyében.  Békéscsabán és Gyomaendrődön a nyomdaiparban is hiány van. A problémát háromféle módon próbáljuk orvosolni. Egyrészt a közfoglalkoztatottakat szeretnénk átvezetni a versenyszférába, másrészt bevezetni a munkaerőpiacra azokat, akik jelenleg egyáltalán nem dolgoznak, harmadrészt pedig képzésekkel, átképzésekkel segítjük az elhelyezkedést – hangsúlyozta Pántya Imre.

Lovász György, a Szarvasi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője hangsúlyozta: a MASZ kezdeményezése azért nagyon jó, mert így meg tudják szólítani azt a kört is, akik elsősorban a közösségi médiából tájékozódnak. S itt nemcsak az álláskeresőkről van szó, hanem azokról is, akik munkahelyet szeretnének változtatni.

Minden ami Szarvas, MInden ami Szarvas, Fotó: Babák Zoltán
Gaál Roland a szarvasi járás foglalkoztatási helyzetéről is beszélt. Fotó: Babák Zoltán

Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője hangsúlyozta: mivel a közösségi média a mindennapjaink része lett, így megkerülhetetlen. A szarvasi járás foglalkoztatási helyzetéről szólva elmondta, az egyensúly 2015-ben állt be, akkor körülbelül annyian kerestek állást, mint amennyi a kínálat volt. Ez azonban 2016 őszén felborult, ma pedig már négyszer annyi az állásajánlat, mint amennyi a munkát keresők száma.