A miért éppen Újkígyós?,

kérdésemre Szebellédi Zoltán elmesélte, a mai program egy szerencsés találkozással indult... Ugyanis Újkígyós első embere még 2015-ben, Budapesten, a Párbeszédek Házában találkozott a korábbi az olasz nagykövettel, Maria Assunta Accili Asszonnyal. Az akkori rendezvényen Szebellédi Zoltán, egy jellegzetes újkígyósi szuvenírcsomaggal (amelyben kiváló kolbász és pálinka volt) köszöntötte a nagykövet asszonyt, illetve az alkalmat felhasználva meghívta a Kígyósi Adventre.

 

Dr. rákóczi attila, szebellédi zoltán és dr. görgényi ernő, szebellédi zoltán, újkígyós, 20180619
Dr. Rákóczi Attila, Szebellédi Zoltán (k) és dr. Görgényi Ernő (galéria)

 

Nagyon kedves volt, folytatta, mert megígérte, hogy ellátogat hozzánk... és be is tartotta (erről ITT és akkor számoltunk be!). És most a mai esemény tulajdonképpen annak a találkozásnak a következő lépcsőfoka. Azonfelül úgy gondolom, nagyon fontos elhatározása a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarának, hogy nyitnak a vidék felé is, azaz nem szeretnének

Budapest központúak lenni.

A sajtótájékoztatón továbbá Teresa Testa Asszony, az olasz nagykövetség kereskedelmi attaséja (aki Massimo Rustico nagykövet úr távollétében képviselte a nagykövetséget) köszöntőjében elmondta,

Dr. Francesco Maria Mari és Teresa Testa, dr. Francesco Maria Mari, újkígyós, 20180619
Dr. Francesco Maria Mari
és Teresa Testa (képek)
két és fél éve él Magyarországon, és örömmel tapasztalja, hogy folyamatosan fejlődik a két ország kapcsolata: mind kulturális, gazdasági és kereskedelmi téren is. Hozzátette, több fontos csúcstalálkozó is létrejött; példaként megemlítette, hogy a tavaly őszi, milanói olasz-magyar biznisz fórum vendége Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt.

Mi nemcsak azon dolgozunk, húzta alá, hogy olasz befektetők jussanak el Magyarországra, hanem a magyar partnereknek is szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy befektetési lehetőséget találjanak Olaszországban.

Az újkígyósi származású dr. Rákóczi Attila,

a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója megjegyezte, a kormányhivatal a fő feladatain kívül számtalan szervvel, kamarával, oktatási intézménnyel egy jó ideje célon dolgozik azért, hogy hosszútávon, közösen határozzák meg a megye gazdasági potenciáját. Ilyen a keddi, két ország kamarái közt létrejött együttműködési megállapodás, illetve az Italian Business Day is.

Most egy nagyon fajsúlyos országgal fűzzük szorosabbra a kapcsolatainkat, fogalmazott dr. Orosz Tivadar, Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, azzal a céllal, hogy a békési vállalkozások ebből profitáljanak, a megye gazdasága fejlődjön – hiszen Olaszország Európa negyedik legerősebb gazdaságával rendelkezik. Nem mellesleg, Magyarország többet exportál Olaszországba, mint importál; ezt szeretnénk tovább erősíteni, lehetőleg Békés megyei vonatkozásokkal.

Éljen Olaszország!., És éljen Magyarország!,

kezdte beszédét dr. Francesco Maria Mari, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke. Akkor is, fűzte hozzá, ha vesztesként egyikünk sincs kint a vb-n; látják, ebben is közel állunk önökhöz, a problémákban is közösen osztozunk. Békés megyével nagyfába vágjuk a fejszénket, s mint vállalkozó, odamegyek, ahol van munkatartalom.

 

Dr. orosz tivadar és dr. Francesco Maria Mari, dr. Francesco Maria Mari, újkígyós, 20180619
Dr. Orosz Tivadar és dr. Francesco Maria Mari (fotók)

 

Noha Budapesten élek és dolgozom, folytatta, de határozottan vallom, a fővároson kívüli, gyakran perifériának tartott területek igen is fontosak. Meggyőződéssel mondom, ahhoz, hogy a kapcsolataink erősödjenek és javuljanak, elengedhetetlenül fontos, hogy megismerjük egymást. Ez az aláírás nem pusztán egy szándéknyilatkozat, hanem egy történelmi pillanat, amikor világossá tesszük, hogy együtt akarunk működni, és együtt akarunk dolgozni. Végül külön megköszönöm Szebellédi Zoltán polgármesternek a szervezést, és:

Éljen Olaszország!., És éljen Magyarország!,

 

Italian business day - olasz nő, olasz nő, újkígyós, 20180619
Éljen Olaszország!

 

***

S ha már a Galiba Napok kezdtem, íme a PROGRAM!