Az utóbbi hónapokban bizonyára mindenki nagyon sokat olvasott az új adatvédelmi rendeletről, amelyet hazánkban 2018. május 25-e ót hivatalosan GDPR néven ismerünk. És valószínűleg sokunknál felmerült a kérdés, hogy vajon milyen kötelezettséget keletkeztet ez azok számára, akik természetes személyek adatait kezelik, kezdte köszöntőjét dr. Krizsán Anett,

Dr. krizsán anett, krizsán anett, Békéscsaba, 20180622
Dr. Krizsán Anett (fotók)
A Békés Megyei Kormányhivatal

igazgatója hozzáfűzte, ezt a jogszabályt valamennyi uniós tagországnak kötelezően alkalmaznia kell. Ez a rendelet gyakorlatilag Európai Unió átfogó adatvédelmi reformjának a részeként született meg; és minden tagnak volt rá két éve, hogy felkészüljön rá.

Megjegyezte, amikor ezt a jogszabályt az Európai Parlament és Tanács megalkotta, többek között az online szolgáltatásokba vetett bizalom erősítését, illetve az adatvédelmi tudatosság fokozását jelölte meg célként.

A kérdés az, folytatta, hogy milyen kötelezettséget telepít azok számára, akik a természetes személyek azonosító adatait bármilyen formában kezelik. Gyakorlatilag azt látjuk, hogy ebben a tekintetben elkülönülnek egymástól a szervek, a szervezetek, a gazdasági szereplők, illetve a közigazgatás, az államigazgatás, az önkormányzat-igazgatás területén dolgozók feladatai.

Hiszen mi, szólította meg a jelenlévőket, akik a köz- és államigazgatásban dolgozunk jogszabályi felhatalmazás alapján kezeljük a természetes azonosítókat.

 

Dr. krizsán anett adatvédelem, krizsán anett, Békéscsaba, 20180622
(még több kép)

 

Új fogalmak kerültek a rendeletbe,

tette hozzá, azonfelül a mi fogalomtárainkba is. És ezek után, akiknek az adatait kezeljük, azok számára teljesen egyértelmű, nyilvános és közérthető módon kell felvilágosítást adnunk arra vonatkozóan, hogy az adataik miért/milyen formában/milyen felhatalmazás alapján kerülnek majd kezelésre és feldolgozásra. Továbbá, ha felmerül annak a lehetőssége annak, hogy az adatok illetéktelenek kezébe kerülnek, akkor erre vonatkozóan az adatkezelőt bejelentési kötelezettség terheli.

 

Dr. melis jános és dr. farkas tamás, adatvédelem, Békéscsaba, 20180622
Dr. Melis János, Szarvas jegyzője és dr. Farkas Tamás adatvédelmi jogász (képek)

 

A parlament elé van terjesztve az infotörvény módosítása, melyben az áll, hogy a NAIH-ot beemeli a végrehajtási folyamatba, hiszen az ő feladatuk lesz az általános adatvédelmi rendeletnek a betartatása, mondta dr. Krizsán Anett.

***

Azt követően dr. Tari István adatvédelmi szakértő két előadást tartott:

 

 

Dr. tari istván, adatvédelem, Békéscsaba, 20180622
Dr. Tari István

 

a, a települési önkormányzatok jegyzői és munkatársai részére
b, a kormányhivatal munkatársai számára

(Egyik etap sem volt sajtónyilvános.)