A legtöbb alkalmazásban már van olyan beépített lehetőség, amelyek a két pont közti titkosítást valósítják meg – mondta el Keleti Artúr informatikai biztonsági szakértő a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Hozzátette, ennek köszönhetően az egyik fél csak úgy tudna a másik féllel titkosítva beszélni, hogy kicserélnek egy úgynevezett titkosító kulcsot, így a beszélgetés már csak kettejük között zajlana, sem külső fél, de még a szolgáltató sem látna bele.

Feljelentést tehet a felhasználó

Ha a felhasználó azt tapasztalja, hogy nem titkosítottak az üzenetei vagy beszélgetései, vagy erre fény derül, például egy hackercsoport hozzáfér az információkhoz, vagy biztonsági szakértők megállapítják, hogy a beszélgetés mégsem volt titkosítva, a felhasználó feljelentést tehet az ügyben.

Az angliai terrortámadás után az angol kormány olyan lépésekre szánta el magát, hogy gyengítse a titkosítást, ezzel lehetőséget adva a bűnüldöző szerveknek, hogy nagyobb bepillantást nyerjenek a magánbeszélgetésekbe, azonban az Európai Unió már akkor sem engedte ezt meg, kijelentve, hogy a magánbeszélgetések és üzenetek titkosítva maradnak – magyarázta a szakértő.

Kiiktatná az EU a „hátsó ajtókat”

A szakétő szerint a biztonságos „hátsó ajtókban” az az érdekes, hogy nem biztos, hogy látszik a létezése. Gyakran ezeket a hátsó ajtókat direkt építik be a rendszerekbe, de nem teszik őket nyilvánossá. Egy korábbi amerikai javaslat szerint, a gyártóknak maguk kellene ezeket a hátsó ajtókat beépíteni a rendszerekbe, amelyeket csak meghatározott szakemberek figyelhetnének.

Ezzel azonban az a probléma, hogy felmérések alapján kiderült, a kormányzatok nem tudnak megfelelően vigyázni a személyes adatokra, ahogyan ígérik, ugyanis, ha a bűnüldöző szervek hozzáférést is kapnak az adatokhoz, előfordulhat, hogy pont tőlük lopják majd el azokat – hívta fel a figyelmet Keleti Artúr.

Ezt akadályozná meg az Európai Unió javaslata, igencsak megnehezítve ezzel a titkosszolgálatok munkáját. A szakértő szerint egy köztes megoldás kellene, amely bizonyos esetekben azért lehetővé tenné a bűnüldöző hatóságok és titkosszolgálatok számára az adathozzáférést.

Forrás: hirado.hu