Békés az ország egyik legfontosabb megyéje az AFS számára

Az AFS Magyarország békéscsabai és orosházi körzetei kiemelkedő szerepet töltenek be a nemzetközi diákcsere-szervezet hazai életében. A megyében jelenleg 8 külföldi (belga, maláj, olasz, paraguayi, thai és török) középiskolás diák ismerkedik a magyarországi élettel és kultúrával, míg Békés megyéből egy diák Olaszországban tölti csereévét.

A két körzetben jelenleg 63 önkéntes segíti aktívan az AFS diákcsere programjainak sikeres megvalósítását: ők tartják a kapcsolatot a fogadó családokkal és a fogadó iskolákkal, népszerűsítik a csereprogramokat az iskolákban, továbbá különféle érdekes programokat szerveznek a fogadott diákok számára.

 

Bodzsár Anna, Bodzsár Anna, Tótkomlós, 20180627
A tótkomlósi Bodzsár Anna és családja már az ötödik cserediákot fogadta az idén

 

2 diáknak már van családja, 5-nek még keresnek

A 2018/19-es tanévre összesen 7 külföldi diák érkezik megyénkbe. Közülük egy olasz fiú és egy japán lány számára már szerető fogadócsaládot talált az AFS. A nyár végén érkező 5 további (thai, török, hongkongi, brazil, finn vagy indonéz) cserediák befogadására az AFS újabb fogadócsaládok jelentkezését várja Békésből.

Ezt gondolják a helyi családok a cserediák-fogadásról

„5 évvel ezelőtt egy török, három éve pedig egy japán fiú élt nálunk cserediákként, s szerencsére mindkét fiúval életre szóló kapcsolatunk alakult ki. Törökországban már mi is voltunk Emre családjánál, fantasztikus szeretettel fogadtak minket, jövőre pedig a japán fogadott gyermekünk, Sho családjához készülünk ellátogatni” - meséli a Nagyházi család Orosházáról.

A tótkomlósi Bodzsár Anna és családja már az ötödik cserediákot fogadta az idén. „Érkezett már hozzánk Németországból, Thaiföldről, Malajziából és most Belgiumból is diák. Nagyon különleges élmény megismerni egy másik kultúrát, sokat tanultunk egymástól, egymásról és magunkról is” - foglalja össze élményeit Bodzsár Anna.  ​

Hogyan lehet jelentkezni önkéntes fogadó családnak?

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak felvilágosításért, illetve a www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból érkező emberre.

A világ második legnagyobb önkéntes szervezete

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban 2015-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A világszervezet 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.