2015-ben hagyományteremtő céllal indította útjára a Békés Megyei Önkormányzat azt a kezdeményezést, mellyel a pálinkát, mint hungarikumot szeretné népszerűsíteni.

- Ma már nem csak a borról, hanem a pálinkáról is lehet órákig beszélgetni: egyre mélyebb és komolyabb kultúrája kezd kialakulni a pálinka készítésének, fogyasztásának. Egy kis üvegben minden jellemzőnk benne van: a kedvező éghajlat, a termőföld kiválósága, a gyümölcstermesztés tudománya, a pálinkakészítés fortélya – mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyen az idei Békés megye pálinkáját mutatták be a média munkatársainak.

 

Megye pálinkája: rapport miklós, zalai mihály és fabulya attila, megye pálinkája, Békéscsaba, 20180627
Rapport Miklós (b), Zalai Mihály és Fabulya Attila

 

Az immár negyedik Békés megye pálinkája versenyfelhívásra összesen 36 mintát küldött be négy kereskedelmi főzde: az Éden-tó Szeszfőzde Bt., a Kisrét Manufaktúra Kft. (Árpád Pálinka), a Békési Pálinka Zrt. és a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. Utóbbi főzde vadcseresznye pálinkáját tartotta a zsűri a legkiválóbbnak.

- Gyula város első főzdéjét Harruckern János György alapította 1731-ben. A megközelítőleg három évszázados tradíciót követve 2008-ban kezdtük meg működésünket a Gyulát elkerülő út újkígyósi leágazásánál található hatalmas, gyümölcsösökkel övezett területen. A tízedik születésnapunkat ünnepeljük idén, nagy megtiszteltetés, hogy épp most nyertük el a Békés megye pálinkája címet. Célunk az, hogy a legjobb minőségű alapanyagokból csúcskategóriás párlatokat, valódi hungarikumot állítsunk elő – tudatta Rapport Miklós ügyvezető igazgató.
A nyertes pálinka ebben az évben a Báró Harruckern Vadcseresznye Pálinka. A vadcseresznye jellegénél fogva nehezen elérhető gyümölcs, legutóbb 2012-ben termett olyan mennyiség, ami alkalmas volt pálinka készítésére.

 

Megye pálinkája: gyulai pálinka manufaktúra kft., megye pálinkája, Békéscsaba, 20180627

 

- Már ie. 2000-ben használták a vadcseresznyét élelmiszerként. Bár török származású, Európában is elterjedt, főleg a tölgyes, gyertyános erdőkben, és az Alföld is jó alapanyagbázis. A vadcseresznye termése kisebb, vörösebb és savanykásabb nemesített társáénál, a gyümölcs 70%-a mag, de illat és ízvilága egészen kiváló – részletezte Fabulya Attila, a cég regionális értékesítési vezetője.

Hozzátette: amikor az orrunkhoz emeljük az italt, megrohan bennünket a magával ragadó illatörvény. Fűszerek, virágillatok, jázmin és marcipán. Lendülete a szájban sem törik meg, fiatalos, és fantasztikusan komplex ízélményt ad. Testes, fűszeres, fanyar, de közben cseresznyére jellemzően édeskés, enyhén marcipános. Utóíze hosszan kíséri a figyelmes fogyasztót.

A gyulai főzde egy évig, a következő versenyig használhatja az elnyert címet, az ezt tanúsító címkét elhelyezheti a nyertes pálinkát tartalmazó üvegeken. A Békés Megyei Önkormányzat pedig vállalja, hogy egy éven keresztül tőlük vásárol pálinkát protokoll célokra 2 és 0,4 deciliteres kiszerelésben. A megye településeinek is a figyelmébe ajánlják az idei Békés megye pálinkáját, és kérik őket, hogy lehetőségeikhez mérten ajándékozási célra ők is ezt az italt vásárolják.