Nálunk is megkezdődött a bérfőzés, jegyezte meg, s nyilván mindenki szeretne otthon korrekt, jó minőségű gyümölcsből pálinkát készíteni. Ezzel kapcsoltban azonban számtalan idejemúlt berögződés él a gyümölcsfeldolgozás, az erjesztés, vagy akár a főzés kapcsán.

 

100 kérdés a pálinkáról, árpád pálinka, 20180705

 

Ezért hónapokkal ezelőtt úgy döntöttünk, fűzte hozzá, hogy az Facebookon beindítjuk a 100 kérdés a pálinkáról, azaz amit a pálinkáról tudni kell nevű sorozatunkat, amelyben különböző szakmai kérdésekkel fordulhatnak hozzánk az érdeklődők.

A Facebbokra általában két-három naponta teszünk fel egy kérdést, és a hozzákapcsolódó  választ. Célunk, hogy a 100. kérdést követően egy e-könyvben foglaljuk össze azokat a praktikus tanácsokat, melyet mindenki hasznosítani tud otthon.

Íme, keretes írásunkban egy példa:

Kimagvaltad már a meggy cefrédet? Magvas gondolatok következnek:

„…amit régebben sokszor kihagytak, a magozás. Tudjuk, hogy ez a magvalás macerának tűnik, de a csonthéjas magokban amigdalin enzimek hatására képes ciánhidrogén és benzaldehid keletkezni. Ez egészségtelen és nem való a pálinkába. Kesernyés is lesz tőle az ital, veszít a szépségéből, tehát nincs mese - a magtól meg kell szabadulni már cefrézés előtt!

Meggynél-cseresznyénél a magvalás még aprólékosabb nehezebb pálya, ezért nagyon jó szívvel javaslom, hogy hozzák el hozzánk. Magozó berendezéssel percek alatt kimagvaljuk. Nagyon megtérül az idő, utaztatással együtt is. A kész gyümölcspépet pedig viheti haza a gazda…”

 

Ahogy mondtam, folytatta, Békésben is elindult a bérfőzés: mi cseresznyével, meggyel, faeperrel kezdünk.

Megjegyzem, idén esősebb a nyarunk, ezáltal egy vizesebb, kevésbé aromásabb, így kisebb cukorfokú gyümölcsök teremnek – a környéken még mindig a szilva a számottevő, amely a sok csapadék következtében idén szép nagyra nő. Zajlik a feliratkozás is, hiszen a Lepotica szilva már kékül és sokan már előre foglalják e bérfőzési helyeket. Idén körülbelül két héttel hamarabb érik minden gyümölcs, mint a tavalyi évben, de 10 évet is figyelembe véve sajnos ez a tendencia megfordíthatatlan.

 

Árpád Pálinka, árpád pálinka

 

Nagy Árpád továbbá elmondta, a szaktanácsadással kapcsolatban az érdeklődők természetesen nemcsak az online felületeken kereshetik fel, hanem: a Békéscsaba, Kisrét 92/2 szám alatt, vagy a 66/325-859-es és a 30/998-4032-es telefonszámokon.

E-mail: arpadpalinka@arpadpalinka.hu, honlap: www.arpadpalinka.hu.