A sajtáj előtti percekben jó néhány ős-rocker a teátrum előtt várakozott. Többek között Gabesz postás, kis Mareczky és Tepsi, aki 24 éve ünnepelte a 30. szülinapját – Tepsi 30. néven.

Az utóbbi elújságolta, a negyvenes évek végén Tunyogi Péter szülei Csabán voltak színészek, és épp Kondoros alatt jártak, amikor az énekes az édesanyja hasában megmozdult (Tunyó 1947. március 13-án adta ki a torkán az első hangot). Születésével kapcsolatban ez az első verze.

Erdős norbert és schuszter lóránt, erdős norbert, Békéscsaba, 20180709
Erdős Norbert és Schuszter Lóránt
Szeretem a P. Mobilt,

vallotta meg Erdős Norbert EP-képviselő, és egyben a Tunyó-apropó ötletgazdája a Művész Kávéházban. De azt kevesen tudják, folytatta, hogy Tunyogi Péter Békéscsabán szültetett. Erre én is csak néhány éve bukkantam rá az interneten; majd rájöttem, hogy ez kapocs Békéscsaba és a megye számára is egy plusz színt hozhat.

A sajtótájékoztatón Seregi Zoltán, a színház igazgatója elmondta, amikor néhány hónappal korábban Erdős Norbert az emléktábla ötletével megkereste, nagyon megörült a felkérésnek.

Úgy gondolom, ez egy nagyon fontos dolog lesz mind a város, mind a színház, mind a Tunyogi család életében, fűzte hozzá.

Erdős Norbert köszöntőjében megemlítette, október 20-án egy programfolyammal hajtank főt a kiváló rocker előtt: a rendezvény az említett emléktábla-avatással kezdődik, amelyet egy beszélgetés követ a Vigadóban, végül a napot egy P. Mobil koncert zárja a Csabagyöngyében.

Nagy megtiszteltetés volt számomra, húzta alá, hogy minden érintett támogatta az ötletemet.

 

Erdős norbert, schuszter lóránt, tunyogi bernadett és seregi zoltán, erdős norbert, Békéscsaba, 20180709
Erdős, Schuszter, Tunyogi Bernadett és Seregi Zoltán

 

Tunyogi Bernadett színésznő, énekesnő, Tunyogi Péter lánya elmondta, a családjuk nagyon nehezen dolgozta is fel az apa halálát; otthonukban továbbra is nagy becsben tartják a ruháit, a tárgyait.

De az, hogy másnak is ilyen fontos, jegyezte meg, ez nekünk az igazi nagy megtiszteltetés!

Apám születése idején, folytatta, a nagymamám nagy hassal játszott, és az előadás után azt mondta, hogy hü-hü! Egészen konkrétan a színházból vitték a kórházba, de édesapám már a mentőben megszületett... Ezért gondoltuk úgy, hogy Thália temploma a legcsodálatosabb hely, ahol az apu születését, munkásságát, emlékét tudnánk őrizni.

Tunyogi bernadett és seregi zoltán, seregi zoltán, Békéscsaba, 20180709
Tunyogi Bernadett és Seregi Zoltán
Jeee!,

kezdte stílszerűen expozéját Schuster Lóránt, a P. Mobil együttes vezetője. Órákig tudnám sorolni, fűzte hozzá, hogy mi mindent nem kapott meg Tunyogi Péter és a zenekar az életében. Két olyan dolog volt azonban, amit Tunyó kiérdemelt:

(egy) nagyon sokan énekelnek a fürdőszobától a milánói Scaláig, és nagyon sokan vannak, akinek a hangját nem lehet megismerni, de az övét igen.

(kettő) ő volt A Tunyó, akit nagyon sokan szerettek – sztárallűrök nélkül viselkedett: a koncert után bárki odamehetett hozzá, hátba vághatta és a többi.

Hónapokkal ezelőtt a Téglában, fűzte hozzá, október 20-a estére lekötöttük a bulit, de közben kiderült, szeptemberben megszűnik a Tégla... talán egy kínai mosoda lesz a helyén. Így a Csabagyöngyében lesz a találkozó. Miközben a Tégla egy archaikus környezet, olyan, mint egy katlan, amikor összegyűlik benne 500 ember... A Csabagyöngye pedig egy elegáns, csillogó hely, de majd mi rendbe rakjuk... Na jó... tudjuk, nem a rockerek szoktak balhézni... a diszkókban bunyóznak, drogoznak.

A koncertet egy kisvárdai csapat kezdi, majd a Tunyogi Emlékzenekar és végül a Mobil zárja.

– Hol lesz az emléktábla?, kérdezte Tepsi.
– Itt bent. De csak akkor tudod megnézni, ha veszel egy színházbérletet!, válaszolta Lóri.

 

Tepsi és erdős norbert, erdős norbert, Békéscsaba, 20180709
Tepsi és Erdős Norbert

 


***


A sajtájt követően számos spontán beszélgetés alakult ki a Kávéház több pontján. Többek között Krátky János (Egér) elmesélte, hogy amikor Tunyó megszületett, épp a nagybátyja, Krátky György volt a mentőállomás főnöke, és ő küldte ki a mentőt a színházba.

Erdős Norbert szerint ez máshogy történt, ugyanis egy korábbi RockInformban van egy Tunyó önéletrajz, amelyben az énekes világosan leírja, Békéscsaba-Gyula közt született egy mentőautóban, és a közelebbi város kórházába mentek. S mivel vándorszínészek voltak, és Csaba közelebb volt, így valószínű, hogy Vésztő felől érkeztek.

 

Egér, tunyogi bernadett és seregi zoltán, seregi zoltán, Békéscsaba, 20180709
Egérrel