A tavalyihoz hasonlóan, idén is mozgalmas, tartalmas, változásokkal teli év áll mögöttünk, kezdte beszédét Takács Árpád.

Először is 700 hatáskört

átcsoportosítottunk a járási hivatalokhoz, folytatta a kormánymegbízott, közel 400 fővel csökkentettük a kormányhivatal létszámát, és emellett 11-ről 7-re csökkentettük a főosztályok számát.

Takács árpád, takács árpád, Békéscsaba, 20180710
Takács Árpád
Azonfelül a mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal betagozódott a kormányhivatal rendszerébe – 14. 800 ügyfél nyújtott be kérelmet 440 ezer hektárra, mintegy 32 milliárd forint értékben, amely 10 százaléka az országos átlagnak.

Továbbá elmondta, megvalósították az egységes hatósági jogalkalmazást: ugyanolyan eljárásrendben, módon és szemléletben döntenek a kormányhivatal valamennyi szintjén és területén.

2017-ben a kormányhivatal és járási hivatalok 89 egységénél 1 millió 220 ezer 344 ügyfél fordult meg, jegyzete meg, ezzel szemben idén, az első fél évben 10 százalékos csökkenés mutatkozik – mind ügyfél és az ügyszámok tekintetében.

Ami nagyon fontos,

húzta alá, a regisztrált álláskeresők száma folyamatosan csökken (2011-ben 30 ezer álláskeresőt tartottak számon, ma már 10 ezer alatt van a számuk). Az álláskeresők számára 112 képzési programot indítottunk, és 2. 450 fő képzése valósult meg a hivatalon belül.

11 kiemelt beruházásban érintett a kormányhivatal: 4 befejeződött, 7 van folyamatban; valamint 11 középület újult meg.

Az elmúlt évben Füzesgyarmaton megnyílt a 14. kormányablakot, és 7 kormányablakban NAV-munkaállomás létesült – 83 ügykörben tudják intézni az ügyeiket az állampolgárok.

 

Sajtótájékoztató a kormányhivatalban, kormányhivatal, Békéscsaba, 20180710

 

A következő időszak nagy feladata, húzta alá, hogy áttérünk az elektronikus közigazgatásra: mind a természetes személyek, mind jogi személyek vonatkozásában.

Elújságolta, az év végén, a békéscsabai vasútállomáson MÁV-kormányablak nyílik, jövőre pedig megnyílik Mezőhegyesen a 16. megyei kormányablak.

Ősszel megkezdjük

a Közös érték az egészség című programunkat, folytatta, amellyel az elkövetkező négy évben számos településre eljutunk. Folytatjuk a kiemelt beruházások koordinációját – úgy vélem, a kiegyezést követő évek óta nem zajlott ilyen masszív koncepció (modern városok program, a 120-as vasútvonal fejlesztése, m44 gyorsforgalmi út és a többi). A mai napon rendszerbe állítjuk a kormányablak buszt, amellyel a kisfalvakban is biztosítani tudjuk a szolgáltatásokat (erről bővebben lejjebb!)

Megváltozott a kormányhivatal, jelentette ki, amely tisztában van a küldetésével, a rendeltetésével, amely az emberek és a haza szolgálata. Mi ebben a megyében 340 ezer emberért vagyunk felelősek.

Ki a legfontosabb a kormányhivatalban?, tette fel végül a kérdést Takács Árpád, majd meg is válaszolta: nem a megbízott, nem a járási hivatal vezetője, hanem mindig , aki ügyet intéz. A kormányhivatalnál a köz szolgálata a szó legnemesebb értelmében legyen szolgálat, nem teher, de dicsőség akár.

***

 

Dr. krizsán anett és takács árpád kormányablak busz, takács árpád, Békéscsaba, 20180710
Dr. Krizsán Anett és Takács Árpád


A program másik etapja a címszereplő Citroën kis buszról szólt, amelyet dr. Krizsán Anett igazgató a kormányhivatal udvarán mutatott be.

Elmondta, az akadálymentesített, mobil kormányablakban két ügyintéző a kormányablakokban elintézhető ügyek legnagyobb része megoldható.

A legfőképpen azoknak

a településeken tudunk segíteni, fogalmazott, akik hátrányos helyzetben vannak területi elhelyezkedésük tekintetében. Ha az áramszolgáltatás biztosított, akkor fél órán belül beindulhat a gépjármű és személyi okmány ügyintézés (útlevelet, lakcímkártyát lehet igényelni).

 

Dr. krizsán anett a kormányablak buszban, kormányablak busz, Békéscsaba, 20180710