Csasztvan András, a teátrum igazgatója már az első percekben rámutatott a lényegre: az elkövetkező két hét a színházi szakemberek számára napi 20 órás munkát jelent majd. A próbák, az előadások és a különböző műszaki feladatok nemcsak a színészeket, hanem a technikai szakembereket is komoly kihívások elé állítják.

Cervinusfeszt, Fotó: Babák Zoltán Cervinusfeszt, Szarvas
Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója az elkövetkező napok feladatairól és a fesztivál programjáról beszélt. Fotó: Babák Zoltán

– A fesztivál programjában jó néhány olyan produkció szerepel, amelyet a Vízi Színház deszkáin először láthat a közönség. Ilyen az Ármány és szerelem, a Hotel Menthol és a Drótos Jankó is. Nagy örömünkre szolgál, hogy a „Szarvasiak a víz felett” sorozatban a Várnagy család lép majd fel. Immár ötödik esztendeje a fesztivál részét képezi a Szarvasért Alapítvány által rendezett Bál a víz felett, melynek bevételéből tehetséges szarvasi fiatalok továbbtanulását támogatják majd – sorolta a részleteket Csasztvan András.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere kiemelte: amit a Cervinus Teátrum az ezredforduló óta elért ebben a szakmában, az nem mindennapi. Nemcsak sok tehetséges művészt hoztak Szarvasra, hanem a közönség szeretetét is sikerült elnyerniük.

Cervinusfeszt, Fotó: Babák Zoltán Cervinusfeszt, Szarvas
Színészek és újságírók egy hajóban. Fotó: Babák Zoltán

Varga Viktor, a Cervinus Teátrum főrendezője már csak azért is izgalmas napok elé néz, mert a fesztivál programjában hat olyan darab szerepel, amelyet ő rendezett. Ráadásul két darab főszerepében beugrás is lesz: Erdélyi Tímea helyett a Lili bárónőben a címszerepet Bardon Ivett játssza, az Ármány és szerelemben pedig Lujzát Szemerédi Bernadett alakítja.

– A közönségváró stratégiánkban is lesz egy újdonság: a főbejáratnál két Led-falról a színészek köszöntik majd az érkezőket – tudtuk meg Varga Viktortól. A főrendező azt is elárulta, hogy néhány, általa rendezett darabban lesznek változások is a korábbi, kőszínházi előadáshoz képest. Az Ármány és szerelem például némi ollózáson esett át, a második felvonás rövidebb lett.

Bardon Ivettet és Szemerédi Bernadettet arról kérdeztük, hogyan élik meg azt, hogy főszerepbe kell beugraniuk a fesztiválon.

– Egy hónapja derült ki, hogy be kell ugranunk, így a felkészülés és persze majd az előadás is rendkívül nagy összeszedettséget, koncentrációt igényel. Én korábban már játszottam Lili bárónőt a Jókai Színházban, de az természetesen egy más rendezés volt, ezért arra is külön ügyelnem kell, hogy nehogy az akkori koreográfia ugorjon be – ecsetelte Ivett.

Cervinusfeszt, Fotó: Babák Zoltán Cervinusfeszt, Szarvas
Ez a nap még a lazításról szólt a színészek számára, de szerdán már kezdődik a kemény és izgalmas munka. Fotó: Babák Zoltán

Bernadett még sosem alakította Lujza szerepét az Ármány és szerelemben, de mint mondta, minden színésznő dédelgetett álma, hogy egyszer egy Schiller-darab főszerepét eljátszhassa.

– Vegyes érzelmekkel fogadtam a felkérést. Megörültem, de kicsit meg is ijedtem a feladattól. Nagy segítség, hogy Varga Viktor tiszteletben tartja azt, hogy én más egyéniség vagyok, mint Erdélyi Tímea, s így a saját elképzeléseimet belevihetem az alakításba – mesélte Bernadett. Abban mindketten egyetértettek, hogy a beugrás nemcsak az ő számukra lesz izgalmas, hanem azon nézők számára is, akik az előző szereposztással már látták a darabokat.

Széplaky Géza csupán két esztendeje vendégeskedik a Cervinus Teátrum deszkáin, de máris nagyon megszerette ezt a színházat és a várost is. A VII. Cervinus Művészeti Fesztivál három alkalommal lép majd a közönség elé.

– A nyitónapon, július 11-én a Musical gálában én a prózai részt képviselem, két verset mondok majd. Aztán egy hosszabb pihenés jön, legközelebb július 20-án a Csodaszarvasban, 21-én pedig a Hotel Mentholban lépek színpadra. Számomra a Vízi Színház egy csodálatos környezet, ugyanis imádom a vizet, a természet gyermeke vagyok. Egyébként is Szarvast, Nagy-Magyarország közepét egy szakrális környezetnek tartom. Nagyon örülök annak, hogy a Cervinus Teátrum társulatához tartozhatok. A következő évadra is kaptam már lehetőségeket: feleségemmel, Szemerédi Bernadettel együtt a Fekete Péterben és Az ibolyá-ban is együtt játszunk majd – mondta Széplaky Géza.

Cervinusfeszt, Fotó: Babák Zoltán Cervinusfeszt, Szarvas
A vízi színház a hajóról fényképezve. Ide várják tizennégy estén át a VII. Cervinus Művészeti Fesztivál közönségét. Fotó: Babák Zoltán

Nádházy Péternek igen oszlopos szerep jut majd a fesztiválon: a Drótos Jankó kivételével minden darabban színpadra lép. Mint mondta, nemcsak a színházat és annak társulatát, hanem a várost is szívébe zárta már:

- Egyre többen megismernek az utcán, rámköszönnek és ez jólesik. Úgy érzem, már ide tartozom. Egyelőre más felkéréseket alig-alig fogadok el, a Cervinus Teátrum a fő helyem. Az elmúlt évadban nagyon sok szerepet kaptam, így a próbák miatt összességében legalább fél évet Szarvason is laktam – mesélte Nádházy Péter.

A színészek tehát felkészülten és izgalommal várják a szerdán kezdődő VII. Cervinus Művészeti Fesztivált. S hogy a közönség is várja, azt jól mutatják a jegyeladások, több estére is csakem teltház van már. Aki még szeretne jegyet váltani és bővebb információkat szerezni az előadásokról, az kattintson a www.cervinusfest.hu internetes oldalra.