Mindezzel kapcsolatban szimultán, több olvasónk fejében az alábbi kérdések/felvetések fogalmazódtak meg, amelyeket megküldtünk az önkormányzatnak:

- Igaz, hogy potom 88 millióért adják el az üdülőt, miközben Békéscsabán néhány luxuslakás már lényegesen drágább?

- Nyilván, többe kerül az intézmény fenntartása, mint amennyi bevételt produkál – mégis nagyon népszerű, ergo termel is: hiszen már június elején nem lehetett szobát foglalni a nyárra.

Kérdés: valóban nem ér meg némi anyagi áldozatot az önkormányzatnak, hogy a békéscsabai és a környékbeli diákok viszonylag elfogadható áron nyaralhatnak a Balatonnál?

 

Közgé-üdülő, közgé, Balatonszárszó, 20180710

 

- Állítólag a döntéshozók negatív érvként felhozták azt is, hogy lepusztult az ingatlan (aki ezt állítja, még nem járt ott). Való igaz, némileg retró-érzést kelt az épület hangulata, ettől függetlenül minden nap ki van takarítva, a kert ápolt; azonfelül a 2010-es évek elején jó néhány ex-közgés (!) önerőből és támogatásból – 3 millió forint értékben felújítatta a vizesblokkokat, a szobákat (a korábbi 8 ágyas kollégiumi feelinget 4 és 6 ágyas váltotta fel), ráadásul sokan csak aludni járnak a házba, hiszen pár lépésre ott a Balaton; a környék pedig csodás. Számtalan csabai tisztában van azzal is, hogy némely városi intézménybe szégyentelenül sok pénz folyik.

Kérdés: Vajon érdemes egy BALATONI ingatlant elherdálni?

- Igaz, hogy azért ilyen nyomott az eladási ár, mert idővel a telken egy wellness hotel épül?

***


Az önkormányzat válasza:

A balatonszárszói Üdülőt (Kültelek utca) a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. (a továbbiakban: Kft.) üzemelteti. A Kft. tájékoztatása szerint az Üdülő kihasználtsága éves szinten a szezonalitást is figyelembe véve nagyon alacsony. Üzemeltetésének, karbantartásának költsége jelentősen meghaladja a kihasználtságból eredő bevételeket, az elmúlt években veszteséggel működött. A 2017. évet már komoly veszteséggel zárta az Üzemeltető és 2018. évre is veszteséges működés várható.

Az utóbbi években a működéshez szükséges karbantartási költségek is jelentősen megnőttek.

 

Közgé-üdülő, közgé, Balatonszárszó, 20180710

 

A fenti körülményekre való tekintettel a balatonszárszói üdülő értékesítéséről a Közgyűlés 358/2018. (VI. 21.) közgy. határozatával döntött. Az értékesítés módja a nyilvános árverés, amely biztosítja, hogy az értékesítésről szóló információ a lehető legnagyobb nyilvánosságot kapja, és emellett a lehető legmagasabb áron lehessen értékesíteni (a kikiáltási árnál alacsonyabb áron nem adható el a meghirdetett ingatlan). A Közgyűlés, a hivatalos értékbecslésben megalapított becsült forgalmi értéknél magasabb, 127 millió forint kikiáltási árról döntött.

A döntésnek megfelelően az árverési hirdetés kifüggesztésre került a Városháza hirdetőtábláján, megjelent a Város honlapján, valamint különböző média felületeken, biztosítva azt, hogy a legszélesebb körben elérhető legyen a hirdetmény.

***


És a szerző végszava:

1976-ban, amikor négy éves voltam, a nagynénémék földvári nyaralójában töltöttünk egy jó hetetet. És néha-néha átjártunk a 3 kilométerre épülő szárszói, leendő Közgé-üdülőbe. Tisztán emlékszem, hogy építőmunkások, az iskola tanárai és a fiú diákok könyékig benne voltak a munkálatokban. (Ott tüsténkedett Koós, Irányi és Domokos tanár úr is; a nagynéném férje, Lukács Józsi bácsi volt az anyagbeszerző – persze az egész projektet Piller Sándor, Sanyi bácsi igazgató vezényelte le.)

Megtudtam, a hetvenes évek elejétől a késő közepéig, minden nyáron a diákok kéthetes (sátras) turnusokban váltották egymást. A gyerekek a környékbeli mezőgazdaságokban tevékenykedtek (néhány fiú az építkezésben segédkezett), és a megkeresett összeg az üdülő munkálataiba folyt bele – de ez nem számított, mert mindenki Békésből ott lehetett a Balatonnál.

Későbbiekben a felépült az üdülő számtalan osztálykirándulásnak és építőbornak adott otthont.

Én '84-ben és '86-ban vettem részt egy-egy remek táborban. Az elsőben szőlőt kacsoltunk a balatoni dombokon, amikor is Márkus tanár úrral voltam egy szobában, de egy jó hét múlva ki kellett költöznöm, mert szerinte büdös volt a zoknim. Valójában utána jött a családja. Abban a táborban csak elsősök voltak, és azzal a gondolattal kacérkodtam, hogy mi lenne, ha két év múlva az E osztályba jelentkeznék, azaz gépírásra adnám a fejem. Erre mondta Márkus T. Úr, azokból lesznek a szőrös lábú titkárnők.

 

Balatonszárszó, balatonszárszó, Balatonszárszó, 20180710

 

Amikor az egyik alkalommal küzdöttünk a sorokban, két csajszi arról értekezett, hogy majd a munka után, délután tótul beszélgetnek a parton, hogy külföldieknek higgyék őket az emberek.

1986-ban a Sió-gyárban dolgoztunk. Szombat este az egyik szobából a miénkbe átmászott az egyik srác (xxx Zoli), és fogamzásgátlóért tartotta a markát. (Gyerekek, nincs valakinél Postinor?!!) Aznap este az MTV 1-es csatornája az És megint dühbe jövünket vetítette. A végén elhangzanak a kultikus gondolatok, miszerint Terence Hill egy csomó állat nyelvét ismeri, Bud Spencer csak a sirályokét... Majdan amikor vége volt a filmnek, és húztunk aludni, a kevermesi Tibi azt mondta, hazamegy és megtanul disznóul! Akkor én egy nappal hamarabb jöttem haza, mert másnap a Queen koncertre mentünk egy városi tanácsi kisbusszal. (A küzdőtérre a jegy ára 220 pénz volt.)

A szüleim 1993-2003. között minden egyes évben Szárszón töltöttek egy hetet. Én egyszer, '96-ban stoppal utánuk mentem, és lesett borostával konstatáltam, hogy 10 év alatt a kis falucskából milyen szép kis hely lett.

A családommal 2006 óta járok újfent Szárszóra. A '09-est kihagytuk, mert akkor született Moo. (Valószínű, már a 2019-est is.)

Közben, ahogy fentebb elhangzott, a 2010-es évek elején az ex-közgés diákok összegrundoltak 3 millió forintot a falújításokra.

2014-ben az üdülő fenntartását átvette az azóta már nem létező Békéscsabai Intézményellátó Centrum (BIC). (Eközben a közgések 40 év után, érthető módon, lélekben lemondtak az üdülőjükről.)

Két éve már pumpa sem volt a tábori Camping-biciklihez. Így kezdődik... sóhajtott fel az egyik visszajáró vendég. Mi csak mosolyogtunk.

Már nem.

Szerintem Piller Sanyi bácsi is nagyon szomorú lenne...

Idén, június elején egy hét helyett csak négy éjszakát tudtunk lefoglalni július végére, mert fullos az üdülő kihasználtsága. Az ötödik napon átmegyünk a bükkszentkereszti ex-Rózsa-üdülőbe. (Az még pulzál.)

Miközben eladják a gyermekkoromat.

(A fiam néhány éve ezt mondta, emlékszel, amikor abban szép nyaralóban egyszer felébredtem, és átmentem anyához.)

 

Közgé-üdülő, közgé, Balatonszárszó, 20180710