Már több mint egy hét eletelt a júliusból, ami azt is jelenti, hogy legkésőbb három hét múlva ki kell derülnie, újabb, rekord méretű bírságot kap-e a Google az EU-tól. Az Európai Bizottság ugyanis a várakozások szerint júliusban hozza nyilvánosságra döntését az Androiddal kapcsolatban indított versenyjogi eljárás ügyében.

Az Európai Bizottság alapvető problémája – nagyon leegyszerűsítve - az, hogy a Google olyan feltételekhez kötötte a Play Store használatát, amellyel jogosulatlan előnyre tett szert. Ilyen kitétel például, hogy

  • egyes alkalmazások licencbe adásának feltételeként előírta a gyártók számára a Google Chrome böngésző előzetes telepítését, illetve hogy eszközeiken a Google keresőt állítsák be alapértelmezett keresőszolgáltatásnak;
  • nem tette lehetővé a gyártóknak az Android nyílt forráskódú konkurens operációs rendszerekkel működő intelligens mobileszközök értékesítését;
  • azzal a feltétellel nyújtott pénzügyi ösztönzőket a gyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára, hogy eszközeikre kizárólag a Google keresőt telepítik előzetesen.

Mindezek miatt a Google szó szerint rekord összegű bírságra számíthat. 2016-ban már kaptak egy 2,42 milliárd eurós büntetést, most a végösszeg akár 9,3 milliárd euró is lehet.

The Washington Post beszámolója szerint azonban nemcsak a bírság miatt kell, hogy fájjon a Google feje. Az Európai Bizottság szerint ugyanis a fenti feltételek megszabása a Google túlzott dominanciáját hozta el, így a döntéssel arra is kényszerítik a céget, hogy a felhasználók számára más internetes szolgáltatások (például keresőmotorok, böngészők) használatát is lehetővé tegye, és ne legyen egyetlen gyártó számára sem előírva, hogy milyen appokat telepítsen előre a mobilra.

A Google szerint ugyanakkor szó sincs arról, hogy az erőfölényükkel akarnak visszaélni, de ahhoz, hogy bizonyos szolgáltatásokat használni tudjanak a mobilozók, a teljes "ökoszisztémával" rendelkezniük kell.

Forrás: hvg.hu