A nem túl jó minőségű fotók tanúsága szerint nyolc gyereket közös kórteremben helyeztek el a Chiang Rai-i kórházban. Karanténban vannak, mivel a trópusi barlangokban nyüzsögnek az olyan kórokozók, amelyektől akár halálos fertőzést lehet kapni.

Barlangi mentőakció, AFP, barlangi mentőakció, Thaiföld, 20180711
© AFP

A fiúk nyugtatót kaptak, mielőtt a három napon át tartó mentőakció során kihozták őket a barlang gyomrából. Vasárnap és hétfőn négyen-négyen szabadultak ki, kedden pedig a további négy gyereket és felnőtt edzőjüket mentették ki.

A BBC most a mentésben részt vevők beszámolói alapján arról ír, hogy a 11-16 éves fiúkat erősen begyógyszerezték, nehogy a 6 órás úton – amelynek során többször víz alá kellett merülniük, és oxigénpalack segítségével lélegezniük – bepánikoljanak. Ezután hozzákötötték őket a két segítő kísérőjük egyikéhez, akik így vezeték át őket a szűk barlangi folyosókon. Azokon a részeken, ahol nem volt szükség a búvárfelszerelésre, a fiúkat a mentőcsapat más tagjai hordágyakhoz szíjazva szállították.

Barlangi mentőakció, AFP, barlangi mentőakció, Thaiföld, 20180711
© AFP

A fiatal focisták – bár tíz nap után rájuk találtak, így végre ennivalóhoz juthattak – nagyon lefogytak. Az első és második napon kimentett gyerekek a gyomrukat kímélő diéta után már fogyaszthatnak hagyományosan fűszerezett thai ételeket, a harmadik csoport tagjai – köztük a legkisebb, csupán 11 éves fiúcska – azonban egyelőre nem. Őket még szerdán is vizsgálták, de komoly fertőzés jeleit egyikük sem mutatja.

A még vasárnap kiszabadult négy gyerek már a családjával is találkozhatott.

A kórházban a fiúkkal nem csak orvosok, pszichológusok is foglalkoznak.

Forrás: hvg.hu