Néhány hónapon belül budapesti látogatással viszonozza a török elnök Orbán Viktor gesztusát, aki hétfőn Ankarában ott volt Erdogan elnöki beiktatásán. A hírt a Török Köztársaság budapesti nagykövete közölte – tudósított a Hír TV.

Erdogan elnök Gül Baba felújított türbéjét fogja hivatalosan felavatni Budapesten. A nagykövet úgy látja, hogy a török–magyar kapcsolatokat nem terheli egyetlen vitás kérdés sem, a gazdasági és a kulturális kapcsolatokat azonban fejleszteni akarja Ankara.

Az új elnöki rendszert demokratikusnak tartják Törökország vezetői, és elutasítják a vádat, hogy egy központosított, tekintélyelvű rezsimet hozott létre Erdogan elnök.

„Választási kampányban a migráció kérdése felerősödhet, ez érthető. De még ilyen időszakban is mindenkinek óvatosnak kell lennie, hogy ne keletkezzen feszültség a muszlim kisebbség és a többségi társadalom között. Magyarországon a helyzet jó, és ellenőrzés alatt van, nem hallottam panaszt erre itt. Ezt így kéne megőriznünk” – mondta Ahmet Akif Oktay, a Török Köztársaság budapesti nagykövete.

Forrás: hvg.hu