(Lábjegyzet: miután április 8-án Herczeg Tamást a voksolók többsége országgyűlési képviselővé választotta, lemondott az önkormányzati képviselői mandátumáról. Ezt követően időközi választást írtak ki Békéscsaba 8. számú körzetében, amely a tegnapi napon 16,7 százalékos részvétellel le is zajlott. Sportosan fogalmazva, a megmérettetést Paláncz György 53,77 százalékos eredménnyel nyerte meg. A függetlenként induló Körömi János 46,23 százalékot ért el. Bronzérem most nem volt.)

Herczeg Tamás

országgyűlési képviselő a gyaloghíd kapujában nyilvánosan is gratulált az utódjának, illetve a rivális jelöltnek is. Megjegyezte, nem nagyon fordult elő, de még a távolabbi múltban sem, hogy egy kormánypárti jelölt egy összellenzéki jelölttel szemben indult el. Noha nem utcahosszal, de a Fidesz-KDNP jelöltje nyert. Szerinte Paláncz György személyében a választók minden bizonnyal olyan jelöltet szavaztak meg, aki jó minőségben, méltóképpen fogja képviselni a választókerület lakóit.

 

Herczeg tamás, hanó miklós és paláncz györgy, paláncz györgy, Békéscsaba, 20180723
Herczeg Tamás, Hanó Miklós és Paláncz György

 

Mint választókerületi elnök, kezdte beszédét Hanó Miklós, úgy gondolom jó jelöltet választottunk, aki jó aktivistája lesz a körzetnek. A Fidesz Békéscsabai szervezetének elnöke hozzáfűzte, Gyuri remélhetőleg a jövő évi önkormányzati választásoknak is újabb biztos jelöltje lesz.

Azt követően Paláncz Györgyöt faggattam.

Történelem tanárként, politológusként miképp látja, hogy tegnap ilyen kevesen mentek el szavazni. Ezzel szemben, miután a másik megyei online-on megjelent a győzelméről szóló írás, alig fél nap alatt ezer fölé emelkedtek a like-ok száma.
Nyilván a közösségi oldalak világában mondhatni természetes, hogy akár egy balatoni nyugágyból is könnyebb egy mobilon keresztül like-ot nyomni. Ráadásul számtalan emberrel találkoztam, akik azt mondták, sajnos épp most mennek nyaralni. De előfordulhat az is, hogy az elmúlt időközi választások ha nem is apátiába tolták a választókat, de adtak nekik egy nagyon komoly biztonságtudatot, azaz: „minek menjek el, hiszen úgy is győzni fognak...".

Paláncz györgy, paláncz györgy, Békéscsaba, 20180723
Paláncz György
Ezt az áprilisi voksolásokra is el lehetett volna mondani. És mégis elegen voltak...

Igen, ott épp ellenkezőleg zajlott a helyzet: a nagy részvétel miatt sokan azt hitték, hogy az ellenzék fog győzni, és épp ezt nem hagyták a Fidesz-szavazók – azaz még többen mentek el.

Mikor veszi át a mandátumát?
Három nap múlva; és az első testületi ülésen esküt teszek.

A múlt héten, mint a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, azaz a Közgé az igazgatójaként kiírt a Facebook-oldalára egy posztot, amely kvázi az ex-Közgé-üdülő megmentéséért lobbizik. (Mi az üdülő eladásáról ITT értekeztük.) Ez lenne a nulladik képviselői lépése?
Az valóban a kampányidőszakban történt, de a két titulust szeretném kettéválasztani, ugyanis igazgatóként az üdülő sorsát nem lehet szó nélkül hagyni.

Ambivalens szituáció.
Továbbá képviselőként is igyekszek mindent megtenni az üdülőért.

A leendő társai azonban megnyomták a gombot.
Ez ezzel jár sajnos, hogy lesznek időnként nehéz feladatok és döntések, amelyeket ettől függetlenül meg kell hozni.

Mire lehet számítani? A posztjára ezernyi üdvözlő komment érkezett.
Bízom benne, hogy találunk olyan megoldást, amivel az üdülő megmaradhat.

Például?
Nyilván létezik a költségvetési lyuk... lehet, hogy egy másik ingatlan értékesítését kellene megfontolni.

 

Paláncz györgy - sajtáj, sajtótájékoztató, Békéscsaba, 20180723
Eső előtt körmölnek