Időseknek és kísérőiknek tartott bűnmegelőzési előadást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Sarkadon. A tanácsadás, amelyen negyvenen vettek részt, a nyugdíjasokat leginkább érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről szólt.

A kerékpárlopásokkal kapcsolatosan Bátkai Miklós r. alezredes, kiemelt főelőadó hangsúlyozta: ha őrizetlenül hagyják a kerékpárjukat, mindenképpen zárják le! Akkor is, ha csak néhány percre mennek be valahová. Lehetőleg fához, korláthoz zárják hozzá, és használjanak jó minőségű lakatot, zárat!

 

Bűnmegelőzés, bűnmegelőzés, Sarkad, 20180725
(rendőrségi fotó, de nem trafipax)

 

Ha udvarban, lépcsőházban támasztják le a biciklit, akkor is tanácsos lezárni, vagy zárható melléképületbe, tárolóba beállítani. Szó esett a „BikeSafe" adatbázisról, amelyben bárki regisztrálhatja a kerékpárját. Lopás esetén az alkalmazás megkönnyíti a felderítést, a kerékpár azonosítását.

Az előadás témája volt még a lakásbetörések megelőzése, valamint szó esett az idősek sérelmére elkövetett csalásokról. Az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne engedjen be váratlanul érkező idegeneket a lakásába! Ne váltson fel pénzt és ne adjon vissza nagyobb címletből olyanoknak, akik támogatásra, visszatérítésre hivatkozva jelennek meg nála. A közüzemi szolgáltatók nem viszik készpénzben házhoz az esetleges túlfizetést. A házaló árusokkal, vállalkozókkal is legyenek óvatosak!

Mielőtt vásárolnak, vagy megrendelnek valamilyen szolgáltatást, tájékozódjanak az árakról és arról, hogy a pénzükért megfelelő minőséget kapnak-e. Személyes adataikat, bankkártyájuk adatait, PIN-kódját ne adják meg idegeneknek! Ha egy ismeretlen telefonáló nyereményt ígér, de azért, hogy a nyereményt átadja, pénzt kér, ne fizessenek neki, ne utaljanak át pénzt a számlájukról! Elhangzott az is, hogy aki bűncselekmény áldozatává vált, balesetet szenvedett, a 112-es segélyhívón a nap 24 órájában kérhet rendőri intézkedést, segítséget.

Az előadás idején a művelődési ház előtt állt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centruma, amelyben hasznos kiadványokat, szórólapokat találtak az érdeklődők.