Ászáf Librati, az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője elmondta, hogy Tamímit édesanyjával – akit erőszak szítása miatt szintén elítéltek – együtt szabadon engedték, és Ciszjordániába vitték őket. Tamími helyi idő szerint délután 4 órakor felszólal egy sajtótájékoztatón szülővárosában, a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben.

A lányt 2017 decemberében vették őrizetbe, miután az izraeli katonák felpofozásának esetét megörökítő videofelvétel futótűzként terjedt el a közösségi médiában.

A 17 éves lány ellen 12 pontban, köztük súlyos testi sértés miatt emeltek vádat. Tamími később vádalkut kötött, amelynek keretében elismerte bűnösségét, ezért csökkentették az ellene felhozott vádpontokat, így nyolchavi börtönbüntetésre ítélték.

A Tamímiról készült felvétel részben azért terjedt el villámgyorsan az interneten, mert a lány hosszú, göndör, vörösesszőke hajával, zöldeskék szemével és világos bőrével egyáltalán nem illik abba a képbe, ahogyan a legtöbb ember a palesztinokat elképzeli.

Az eset nagy visszhangot váltott ki. Tamímit a palesztinok hősként tisztelik. A lány rutinos tüntető. A több száz fős Tamími család heti rendszerességgel tart tüntetéseket a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben azóta, hogy az izraeli hadsereg 2009-ben korlátozta a palesztinok hozzáférését a környező földekhez.

A lány apja, Biszmi elmondta: a történtek után szeretnének normális életet élni. Elmondása szerint lánya azt tervezi, hogy jogot tanul. A B’tselem izraeli civil szervezet szerint több mint 300 palesztin kiskorút tartanak fogva izraeli börtönökben.