Idén júliusban Kínai Gasztronómiai Napokat rendezett a BTG szállodai csoport és a Hunguest Hotels szálloda lánc, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet védnökségével közösen, melynek utolsó megállója a gyomaendrődi Körös Étterem és Szálloda.
A teltházas eseményen száznál is többen vettek részt,
díszvendégként megjelent:
Dr. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke,
Zhang Zhenjiang, a Minzu Hotel főtitkára,
Wang Dong Quan, CEO Wunderlich, Chateau Dereszla pincészet ügyvezető igazgatója
Xu Zhong Nan, a Li Shiü város szövetségének elnöke,
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára,
Dr. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke,
Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere
dr. Pacsika György, a Gyomaendrődi Járási Hivatal vezetője,
Timárné Buza Ilona, a Gyomaendrődi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője,
Dr. Kulcsár László, a Békés megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke,
Babák Mihály, Szarvas város polgármestere és
Réthelyi Miklós, a Hunguest Hotels üzemeltetési vezérigazgató helyettese.
A Körös Étterem főszakácsa, Tímár Albin az elmúlt esztendőben a Pekingi Magyar Kulturális Intézet felkérésére és a pekingi Minzu Hotel meghívásárára egy hónapot töltött a szálloda konyháján, ahol a hazai ízekkel ismertette meg az ottaniakat.
A pekingi Minzu Hotel szakácsai most nagy megtiszteltetésként értékelik, hogy újra találkozhatnak Tímár Albinnal, s együtt főzhetnek vele.
Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke az esemény után röviden annyit mondott: nagyon jól sikerült az este. Kicsit hosszabban pedig kifejtette az együttműködés rövid- és hosszú távú terveit.
Elmondta, hogy a kapcsolat már öt évre nyúlik vissza, és közel három éve, 2015 decemberében mutatkoztak be először a magyar ízek a pekingi Minzu Hotelben – azóta több százezer kínai kóstolta és szerette meg a magyar fogásokat különböző fesztiválokon, rendezvényeken, kiállításokon. Következő állomásként, szeptember 10-én a Pekingi Magyar Kulturális Intézettel karöltve szüreti fesztivált rendeznek a kínai fővárosban, míg december hónapban karácsonyi ételeket: halászlevet, töltött káposztát, gulyáslevest vagy Gundel palacsintát kóstolhatnak a Minzu Hotel vendégei.
Prohászka Béla korábban elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy a magyarok végre autentikus kínai ízeket kóstolhatnak, hiszen azok az ételek, melyeket a kínai gyorsbüfék kínálnak, ízvilágukat tekintve némileg magyarosítva vannak: kevésbé csípősek, kevésbé fűszeresek, mint Kínában, csili helyett is sok helyen Erős Pistával ízesítik őket. Ráadásul a nyolc tájegység és ötvenhat nemzetiség ízkavalkádjának csak egészen apró szeletével találkozhatunk az egy-két tucatnyi kínált fogás között.
Az „Egy Övezet Egy Út” program segítségével tehát nemcsak a politikai és gazdasági, de a gasztronómiai kapcsolat is egyre szorosabbá válik Kína és Magyarország között, mely – remélhetőleg – hosszú évtizedekig kitart majd.