Érkezésemkor a polgárőrök – Zalai Mihály (megyei önkormányzat elnöke) portréját szorongatva terelték a történésre érkező autókat. A határozott forgalomirányításnak bizony oka volt, hiszen számtalan felszólaló és megannyi érdeklődő érkezett e jeles eseményre, azaz kevés hely volt az intézmény közvetlen környezetében. (Később azt szinte minden rétor aláhúzta, nem gondolták volna, hogy a nyár derekán ilyen sokan eljönnek.)

Györfi/györki gergő, szaval, Kétegyháza, 20180806
Gergő az Alföldön (képek)
A programot Kürti Gergő általános iskolás tanuló stílszerűen, Petőfi Sándor Az Alföld című örökbecsűjével nyitotta meg.

Kalcsó Istvánné

polgármester ünnepi köszöntőjét követően, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszédében megemlítette, alföldi, Békés megyei falusi emberként tisztában van azzal, hogy ahhoz, hogy egy település fejlődni tudjon, egy helyben alakuló gazdakör is nagyon sokat hozzá tud tenni: többek között információátadással, közösségépítéssel, érdekvédelemmel és a többi egyéb tényezővel.

A gazdakörök alappillérei annak a tevékenységnek, mondta Takács Árpád, amelyet célul tűztünk ki magunk elé. A Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja hozzátette, az utóbbi időszakban bebizonyosodott, a gazdakörök azok a mozgósítható, „hadra fogható" csapatok, akikre bármikor számítani lehet.

Hozzáfűzte, a kormányhivatal ezer szállal kapcsolódik a gazdákhoz: az állategészségügy, az élelmiszerlánc-biztonsági kérdések, a földügyi igazgatás révén, azonfelül létezik az agrár- és vidékfejlesztés támogató főosztály.

A kormányhivatal,

folytatta, tiszteletbe tartva a gazdálkodók önállóságát, mindent megtesz azért, hogy Önök boldoguljanak, mindent megtesz azért, hogy a megyében minél több ehhez hasonló gazdakör alakuljon, ugyanis ez az a legfőbb támasz, amellyel a fiataloknak azt üzenjük: itt is lehet jól boldogulni! S miután helyi gazdakörnek terve, küldetése és víziója van, azt hiszem, elérjük azt a célt, hogy segíteni tudják a megyét.

 

Herczeg tamás, takács árpád és zalai mihály, takács árpád, Kétegyháza, 20180806
Herczeg Tamás, Takács Árpád és Zalai Mihály (galéria)

 

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke említést tett arról, hogy korábban Orosházán tevékenykedett, ahol bepillanthatott az ottani gazdakör munkásságába.

Nem véletlen,

húzta alá, hogy a második világháborút követően a megszálló hatalom elsőként a gazdák azon szerveződéseit igyekezett szétverni, amely vidéki településeken jelen volt – amellyel a magyarság gerincét meggyengítették.

Dr. Futó Zoltán, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar dékánja többek között a mezőgazdaságról, mint folyamatosan innovációs ágazatról beszélt. Példaként elmesélte, a három és fél éves képzéseikben, az első évben tanított dolgok már sokszor a záróvizsgán majdnem elavulnak.

 

Dr. kulcsár lászló, jakab istván és kalcsó istvánné, Dr Kulcsár László, Kétegyháza, 20180806
Dr. Kucsár László, Jakab István és Kalcsó Istvánné (galéria)

 

Azt követően dr. Kulcsár László, a MAGOSZ Békés Megyei Szervezetének elnöke, a MAGOSZ országos alelnöke ünnepi köszöntőjében aláhúzta, most épp építkezés zajlik... ráadásul előrehaladni csak úgy lehet, ha

„folytonosan izmosodunk".

Hozzátette, 2010 óta egy paradigmaváltás zajlik a gazdaságpolitikában is. Úgy véli, a mezőgazdaság nélkül nincs vidék, s vidék nélkül nincs Magyarország. Hazánkban meghatározó a vidéki ember és a gazdák munkája, és ha a gazdákról van szó, akkor a gazdakörökről sem szabad elfeledkezni, fűzte hozzá.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ országos elnöke beszéde elején elmondta, teljes mértékben azonosul az előtte felszólalókkal.

Megemlítette, a MAGOSZ helyi szervezetei a település önkormányzattal együttműködve, a település adottságait figyelembe véve a legjobban tud építkezni.

Mi az a szervezet vagyunk, húzta alá, hogyha kellett, akkor arra is képesek voltunk, hogy több mint ezer traktorral vonultunk Budapestre. A MAGOSZ arra kéri a kormányt, hogy a leghatározottabban álljon ki a föld védelmében, tartsa meg azt a nemzet tulajdonában.

 

Dr. rákóczi attila és jakab istván, Dr. Rákóczi Attila, Kétegyháza, 20180806
Dr. Rákóczi Attila és Jakab István

 

***

A rendezvény második etapja a Kétegyházi Gazdakör ünnepélyes alakuló ülése volt – ahol mind a (leendő) 15 tag egyhangúlag választotta meg dr. Rákóczi Attilát elnöknek, Rózsavölgyi Pétert és Tarján Istvánt alelnöknek, valamint Csobán Lászlót titkárnak.

A régóta dédelgetett

közös álmunk ma valóra vált, mondta dr. Rákóczi Attila, a Kétegyházi Gazdakör újdonsült elnöke, megalakultunk, melynek átlagéletkora: 48 év. Tudni kell, az egyesületet nem magunknak alapítottuk, ebből kifolyólag arra kérdem a lakosságot, aki egyetért a céljainkkal, adja be a tagfelvételi kérelmét a gazdakörhöz, hogy együtt mehessünk tovább.

Végül Jakab István és dr. Rákóczi Attila kézjegyükkel szignózták az alakuló ülésről szóló emléklapot.

 

Megalakult a kétegyházi gazdakör, Kétegyháza, Kétegyháza, 20180806