Eddig csak egy rövidke teaserből következtethettünk arra, milyen lesz Nemes Jeles Lászó új filmje, a Napszállta (Sunset), most viszont kijött az első teljes trailer. Ez alapján már egyértelműen felfedezni vélünk némi hasonlóságot a fesztiváldíjak sorát besöprő Saul fiával: a kamera itt is markánsan a főhősre koncentrál, őt követi, ezzel erőteljes szubjektív nézőpontból kíséri a cselekményt.


A közzétett szinopszis szerint a film 1913 nyarán, Budapesten játszódik, az I. világháború kitörése előtt. Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után tér vissza az Osztrák–Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába, hogy a korán elárvult fiatal lány néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Írisz helyzetét bonyolítja, hogy kiderül számára: van egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Bátyja felkutatására szánja el magát, miközben továbbra sem adja fel az álmát, hogy a kalapszalonban dolgozhasson.

Napszállta című film meghívást kapott a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába. Nemes Jeles László új alkotása Velence után Észak-Amerikában mutatkozik be: a Napszálltát a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (Toronto International Film Festival – TIFF – szeptember 6-16.) hivatalos válogatásába is meghívták. Az 1976-ban alapított TIFF Észak-Amerika legfontosabb filmfesztiválja, számos Oscar-díjat nyert film kezdte itt pályafutását.

Forrás: hvg.hu