Zárójelben: a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend egyik fokozata. 2011-ig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje néven adományozták. Az érdemrend a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató személynek adható, írja a Wikipédia.


***


A kitűntetéssel kapcsolatban először is gratuláltam az évek óta a fővárosban is praktizáló dr. Varga István ügyvédnek (szülővárosában is működteti irodáját), ex-MDF-es, fideszes politikusnak. A labda ezáltal magas... Tehát kihagyhatatlan volt, hogy ne kérdezzem meg:

Miképp bírja ki az utóbbi éveket gyakorló politizálás nélkül?
Valóban, sokan azt gondolják, hogy vissza akarok térni a politikába...

És mielőtt megkapnánk a bővebb választ, úgy gondolom, érdemes áttekinteni dr. Varga István élettörténetét:

1953. október 18-án született Orosházán; nős, öt édes és egy nevelt gyermeke van.

1973-ban felvételt nyert a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi
Karára, 1979 januárjában szerzett diplomát. 1979-1981-ig jogi előadó a szegedi ÁFÉSZ-nél. 1981-ben ügyvéd-jogtanácsosi szakvizsgát tett. 1981-1985-ig a battonyai, 1985-1992-ig az orosházi Ügyvédi Munkaközösség tagja. 1992-től magánpraxist folytat.

 

Dr. varga istván, varga istván, 20180817
Dr. Varga István

 

A rendszerváltás kezdetén

kapcsolódott be a politikai életbe, addig pártonkívüli volt. 1988 szeptemberében lépett be a Magyar Demokrata Fórumba. 1989-től az orosházi MDF-szervezet elnökhelyettese, ugyanettől az évtől az országos választmány ügyvivő testületének tagja. 1992-től a Békés megyei szervezet elnöke, majd 1996-tól az MDF Országos Elnökségének tagja.

Elmondása szerint azon kevesek közé tartozott, aki 1992-ben Antall József és Csurka István támogatását is élvezhette.

1992-től 2002-ig az MDF Békés megyei elnöke volt, 1994-ben listáról, négy évvel később az orosházi egyéni választókerületből került be a törvényhozásba.

2002-ben a MDF és a Fidesz közös jelöltjeként indult Orosházán, majd a választási vereséget követően kilépett az MDF-ből.

2002-2010. között az aktív politizálás mellett csak ügyvédi hivatásának élt.

Majdan a 2010-es parlamenti választás előtt befutó helyet kapott a Fidesz-KDNP Jász-Nagykun-Szolnok megyei listáján.

Továbbá meghatározó szerepet

játszott az Alaptörvény megírásában, az egészségügyi intézmények konszolidációjában, Dr. Hóman Bálint rehabilitációja is az ő nevéhez köthető, az ún. kémperek, ahogy a nagyfokú közérdeklődésre számot tartó perekben is gyakorta felhangzik a neve.

Miután 2014-ben az összeférhetetlenségi törvényt bevezették, választania kellett: politikusként vagy ügyvédként folytatja a pályafutását? 37 éve vagyok ügyvéd, meséli, így maradtam a szakmában.

Jó ideje Budapesten dolgozik, ahol ügyvédi irodát vezet, több minisztérium, központi költségvetési szerv, önkormányzat, kamara, illetve egészségügyi ellátó szervezet jogi képviselője.

Tehát íme, a fentebb elhangzott kérdés:

Miképp bírja ki az utóbbi éveket gyakorló politizálás nélkül?
Politizálok most is: országos napilapokban publikálok, több helyen beszédet mondok, azt azonban tudomásul vettem, hogy manapság Békés megyébe nem hívnak.

Arra azonban emlékszem, hogy 2012. október 23-án Ön mondta a békéscsabai megemlékezésen az ünnepi beszédet.
Az teljesen kivételes eset volt. Egyébként napi kapcsolatban vagyok a miniszterekkel, államtitkárokkal, az ország széles társadalmi rétegét érintő ügyekkel – különösen a magyarság Kárpát-medencében való megmaradásának kérdésével – foglalkozom, folyamatosan dolgozom, dolgozom és dolgozom. Tudja, a politikában nem létezik soha.