Szanazug, a Békés megyei Doboz község csodás tejtestvére. Az azonban kihagyhatatlan, hogy Doboz az egyik egyetlen település kishazánkban, ahol, ha bármelyik égtáj irányába indulunk: erdőbe lépünk.

Ilyen pompás színtér

a judo edzőtábor helyszíne is (ifjúsági tábor), ahol az autentikus japán sport visszatért az ősi erőt sugárzó tölgyek közé, azaz a természetbe. Mondjuk, ez azért sántít némileg, mert a cselgáncs az időjárás viszontagságai függetlenül, fedett térben zajlik.

 

Judós edzőtábor: gyáni jános, gyáni jános, Szanazug, 20180819
Gyáni János fogást mutat (galéria)

 

Ez a negyedik szanazugi tábor, meséli pénteken Gyáni János, ahol most napi 6.5 óra judo van: délelőtt 3, délután 3 óra és egy kicsi. Idén nincs futás, erősítés, ugyanis az az ars poeticánk, hogy tanuljunk meg judózni! A cél, hogy az alaptechnikákat még jobban kicsiszoljuk, amitől speciálisan még jobban erősödnek a gyerekek; azonfelül rengeteg küzdelem van.

Ez az első alkalom, folytatja, hogy két helyszínen vagyunk: a felnőttek a jó meleg tornateremben, amely azért fontos, mert a fülledt légkör az állóképességet fejleszti, a kinti, szellősebb sátorban pedig a gyerekek edzenek.

 

Judós edzőtábor: ungvári miklós dedikál, Ungvári Miklós, Szanazug, 20180819
(még több fotó)

 

Azt követően Ungvári Miklóst faggattam a büfénél, noha nagyon nehéz volt, mert vagy fél percenként odajött hozzánk egy-egy szingnóért a fiatal Ungi-Bungi szurkerek; sőt, egy túrkevei kislány még egy üdítőt is vásárolt Mikinek.

Az imént Szabó Carlo (Szabó Karolina ígéretes fiatal kis versenyző apukája) azt mesélte, egy németországi versenyen az volt kiírva, hogy nem volt szabad egy bizonyos Ungvári technikát használni. Melyiket?
Nem tudom; valószínű, amelyiket nem szeretik.

Egy technikát, a tűt neveztek el rólad... Továbbá 2x-es Európa bajnok vagy...
Háromszoros, 3x Európa bajnoki ezüst, 1x Európa bajnoki bronz, 3x világ bajnoki bronz, olimpiai 2., 5.; csapat Európa bajnok; főiskolás világ bajnoki ezüst.

 

Judós edzőtábor: ungvári miklós és ozsváth attila, Ungvári Miklós, Szanazug, 20180819
Ungvári Miki (pozícióban) és Ozsváth Attila, a tábor gyerek-edzője (galéria)

 

Wow! És ezt mind egy szuszra mondtad... De hogy visszalépjünk a startvonalhoz: megszülettél... '80-ban.
Igen, egy tízgyerekes családban.

Gondolom, a birkó mindennapos volt.
Mindennap nyúztuk egymást.

Hanyadik vagy a sorban?
Épp az ötödik: van négy nővérem, és öt öcsém.

Akkor te voltál a legbikább.
Még fiatalkorunkban, de most az öcséim kinőtték magukat; például Attila, akit Karvalynak hívnak, és szintén judózik, ő már jóval erősebb.

Odavágna már?
Biztos, de sosem küzdünk, csak gyakorlunk.

Mint a Klcskó fivérek.
Igen-igen.

Hány éves voltál, amikor elkezdtél cselgáncsozni?
Ovis koromban, a nővéreim hatására népi táncoltam, majd atletizáltam is, és csak kilenc évesen kezdtem el a judót.

A néptáncosok nem haragudtak, hogy keverted a lapokat.
Abszolút nem. De amikor 12 éves koromban, 1992-ben Kovács Anti megnyerte a barcelonai olimpiát... na, akkor azt mondtam, „hú, én is ilyen nagyember akarok lenni!". S ha már ott leszek, én is szeretnék egy érmet nyerni azon a bizonyos ötkarikás játékokon.

Az a fajta versenyző vagy, akit ránézésre tehetséges tartottak, vagy az eszméletlen szorgalmadnak köszönheted ezt a szép pályát?
Az edzőm azt mondta, hogy már az elején látott bennem valamit.

 

Judós edzőtábor: ungvári miklós, Ungvári Miklós, Szanazug, 20180819
Akár egy tornász (galéria)

 

Most a kicsik edzésén szárazon spárgáztál...
Ja... mindig sokat lazítottam. Olyan filmeken nőttem fel, hogy még a zsíros kenyeret is úgy ettem, hogy a két ajtófélfa között spárgáztam.

Jean-Claude Van Damme?
Valami ilyesmi... Előfordult, hogy az öcsémékkel két széken lazítottam, amit lassan, óvatosan húzattam szét velük.

Majdnem karatés lettél?
Gyerekként nem tudtam igazából, hogy mi a judo. Bíró Tamás, a mostani edzőm úgy 30 éve hazajött Ceglédre, és alapított egy klubot, majd egy tanfolyamot hirdetett. És amikor beléptem a terembe, azt láttam, hogy hófehér gi-ben, bár akkor még a nevét sem tudtam, hogy így hívják, tehát ilyen fehér öltözetben hajlongnak egymásnak a harcosok, akik küzdenek, verekednek, majd megint meghajolnak, lejönnek, ismét fölmennek. Volt valami fantasztikus atmoszférája az egésznek. Ilyen nagy ninjákat addig csak a tévében láttam.

És ott ragadtál.
Igen, magával ragadott mind a látvány, mind a judogi érintése. Én nagyon sokáig, jó nyolc hónapig egy fekete-piros, kenguru zsebes melegítőben jártam le. Majdan az anyukámék 300 forintért vettek egy használt, kakasos judogit, ami nagyobb volt rám vagy három számmal, amihez még öv sem volt, és úgy varrtak vissza az ujjából vagy 15 centit, meg az alját is föl kellett hajtani.

Miért voltatok 10-en tesók?
Miért, máshol miért van egy vagy két gyerek? Nekem ez a természetes.

Szüleid is sportoltak?
Apám boxolt. Én is szerettem volna bunyózni, de anyu nem engedte, mert félt, hogy szétverik a fejem. Crossmotorra nem volt anyagi lehetőségünk. Így... amit a mai napig nem bántam meg: maradt ez a szép sport.

 

Judós edzőtábor: gyáni jános és ungvári miklós, gyáni jános, Ungvári Miklós, Szanazug, 20180819

 

Sosem volt holtpontod?
Nekem is voltak természetesen nehezebb pillanataim, de akkor szerencsére édesanyám mellettem állt, és azt mondta, hogy vagy csinálod, vagy nem, de olyan, hogy csak olykor csinálod, és olykor nem, olyan nincs.

Meg 16 éves korban jöttek a csajok is.
Jöttek... Meg ugye 40 fokban, mint itt is a teremben, lényegesen nehezebb, mint a strandon süttetni a hasunkat. Én viszont akkor összeszorítottam a fogamat, és azt mondtam, hogy tudom, mit szeretnék elérni!

Mikor érted el az első szép eredményt?
A diák C-ben a magyar bajnokságot sikerült megnyerni, majd szép lassan jöttek a korosztályos eredmények. Amúgy későn érő típus vagyok, és épp ezért a junior eredmények sokáig várattak magukra. Egyetlen junior Eb-n tudtam csak részt venni 1999-ben, ahol 5. lettem. De a súlyom sokáig nem volt meg: nem tudtam megütni a 60 kilót, a legkisebb súlyt.

Állítólag Japánban egy 25 éves versenyző már öreg, miközben te már 37 éves és 300 napos (a 300 napot épp egy aznapi cikkben olvastam) vagy. Ez minek tudható be? Genetika, hogy húsz éves csávókat hajigálsz.
Ezzel egyre többet foglalkoznak velem. De nézd meg Cseh Lacit, aki még mindig jól úszik; vagy ott van a 33 éves Cristiano Ronaldo, aki állítólag 20-nak felel meg. Ezen nem szoktam gondolkodni... talán ez a vidéki svungnak tudható be.

 

Judós edzőtábor: csoportkép, bm kano judo se, Szanazug, 20180819
Hello, Mindenki! Ha rákattintasz a képre, megnő!