A beruházás keretében 340 m hosszú, térkő burkolatú, egyesített gyalog- és kerékpárút létesítésül a sarkadi Kossuth utca páratlan oldalán, továbbá épül három új gyalogos átkelőhely (a Gyulai út és a Batthyány utca csatlakozásánál, a Kossuth és az Árpád utcák találkozásánál, valamint az Árpád fejedelem tér és a Veress Ferenc utca kereszteződésében a Sarkadi Járási Hivatal és a Római Katolikus Templom épületei között) térkő burkolatú csatlakozással, valamint parkolók létesülnek a Gyulai úti általános iskolánál (7 db), a Kossuth utcán a Nagy Imre utca és Árpád fejedelem tér közötti szakaszon. Továbbá új parkoló épül a polgármesteri hivatal szomszédságában, aminek a kivitelezési munkálatai napjainkban gőzerővel zajlanak.

Emellett fedett, térkő burkolatú kerékpártároló épül a Gyulai úton a Damjanich utcai csatlakozásnál (48 db kerékpár elhelyezésére alkalmas), az Éden-tónál (20 db kerékpár elhelyezésére alkalmas) és a Polgármesteri Hivatal mellett (18 db kerékpár elhelyezésére alkalmas), illetve kerékpáros pihenőhelyek kerülnek kialakítása a Gyulai úti és a Sarkadkeresztúri úti kerékpárút mellett fedett esőbeállóval, ivókúttal, kerékpártárolókkal.

A beruházás kivitelezését a lefolytatott közbeszerzési eljárás mentén a gyulai székhelyű, de sarkadi telephellyel rendelkező és több tucat sarkadi lakóhelyű dolgozót foglalkoztató, valamint sarkadi alvállalkozókkal együttműködő FUTIZO Kft. nyerte el, így szinte teljes mértékben sarkadi munkavállalók végzik a munkát, amely 2018. júliusának elején vette kezdetét és még ebben az esztendőben be is fog fejeződni, elkészül.