Korcsmáros Györggyel öt évvel ezelőtt már találkozhatott a szarvasi közönség. Akkor a Cervinus Teátrum egyik felolvasószínházi produkciójában, Ivan Holub: A temetés című darabjában szerepelt. Az ibolya – melynek próbái már július eleje óta folynak -, egy színházigazgató irodájában játszódik. Az igazgató éppen meghallgatást tart. Egymás után térnek be hozzá a jobbára tehetségtelen színésznő-jelöltek, akik saját kegyeiket felajánlva reménykednek a színházi karrierben. Ő azonban meglehetősen goromba velük, amit az éppen készülő zenés produkció romantikus zeneszerzője rosszallással figyel. Szó szót követ, végül megegyeznek abban, hogy a zeneszerző az igazgató szerepébe bújik, s megpróbálja a saját módszerével, azaz kedvességgel kihozni a jelentkezőkből a legjobbat.

Cervinus Teátrum, Az ibolya próbái, cervinus teátrum, Fotó: Babák Zoltán, Szarvas
A felvételek július 2-án, a darab első olvasópróbáján készültek. Fotó: Babák Zoltán

Korcsmáros György szerint már az első olvasópróba előtt minden színész beleszeretett a darabba.

- Molnár Ferenc a színdarab-irodalom egyik legnagyobb hatású egyénisége volt. Niel Simontól kezdve nagyon sokan tanultak tőle. Azt hiszem, ha kicsit több lett volna benne a düh, akkor még Shakespeare-t is felülmúlhatta volna. Olyan emberekről írt, akikkel együtt lehetett érezni, akiket fel lehetett ismerni, mert létező karakterek voltak. Ő igazán értett az emberekhez. Virtuóz módon megírt vígjátékaiban mindig van egy pici háttér, ami miatt bár nevetünk, mégis tudjuk, hogy ott lapul a háttérben valami szomorú dolog… a magány, egy kisiklott házasság vagy valami más – mondta a darab rendezője.

Márpedig ő meglehetősen jól ismeri a Molnár Ferenc-i világot, ugyanis eddig már nyolc darabját vitte színre, s jó néhányban ő maga is szerepelt. Az ibolyát tizenöt évvel ezelőtt egyszer már megrendezte a Győri Nemzeti Színházban. Mint mondja, egy ilyen remekművet színre vinni igazán élvezetes munka: olyan, mint egy finom capuccinót kortyolgatni, vagy részt venni egy fenséges lakomán.

– A mostani rendezés azért más, mint a 15 évvel ezelőtti, mert mások a színészek, s természetesen hozzájuk kell igazítani a darabot. Molnár Ferenc stílusát modernizálni nem lehet és nem is kell, mert a nyelvezete élő és nagyszerű. Az üzenete időtálló: a felszín mögött fel kell ismerni a láthatatlant, a lelket is – vallja a rendező.

Cervinus Teátrum, Az ibolya próbái, Fotó: Babák Zoltán, Szarvas
Fotó: Babák Zoltán

A darabban az igazgató mellett fontos szerep jut a zeneszerzőnek, akit Timkó János alakít. Őt az utóbbi években számos darabban láthatta a szarvasi közönség.

– Molnár Ferenc színdarabjai minden korban aktuálisak, mert az ember természetével foglalkoznak. Nekem a Liliom a kedvencem, az volt annak idején a vizsgadarabom. Ami Az ibolyát illeti, a zeneszerző karaktere teljesen más, mint amilyen én magam vagyok, de talán pont ez a jó a dologban. Egy szürke karakter, amit apró színészi eszközökkel, pici mozdulatokkal mégis színessé, izgalmassá lehet tenni – mondta saját szerepéről Timkó János.

A felsorakozó színésznő-jelöltek sora Az ibolyában egy üde színfolttal, Ilonkával zárul, akit Szemerédi Bernadett személyesít meg.

– Először középiskolás koromban láttam egy Molnár-darabot. Már akkor megragadott a rá oly nagyon jellemző intellektuális humor. Primer szinten nevet az ember, de később rájön, hogy a dolog nem is olyan humoros. Ilonkát azért könnyű eljátszanom, mert egy kicsit benne vagyok én is. Kezdő színésznőként sokszor úgy éreztem magam Pesten, mint egy elveszett madárka. A szerepben igyekszem ráerősíteni azokra a pontokra, amelyek miatt Ilonka valóban más, mint a többi színésznő-jelölt – ecsetelte Szemerédi Bernadett.

Cervinus Teátrum, Az ibolya próbái, cervinus teátrum, Fotó: Babák Zoltán, Szarvas
Fotó: Babák Zoltán

*

Molnár Ferenc: Az ibolya című vígjátékát október 5-én 19.00 órától mutatja be a Cervinus Teátrum. Jegyek www.cervinusteatrum.hu internetes weboldalon vásárolhatók. A szereposztás a következő:

Igazgató – Korcsmáros György Jászai Mari-díjas Érdemes művész

Zeneszerző – Timkó János

Márkus kisasszony – Tatár Bianka

Rakolnoki kisasszony – Harcsa Boglárka

Thúz kisasszony – Rigler Renáta

Szél kisasszony – Dósa Zsuzsa, Domján Edit-díjas

Ilonka – Szemerédi Bernadett

Szolga – Széplaky Géza

Díszlet, jelmez: Nagy Szilvia

Technikai ügyelet: Szabó Gábor

Rendezőasszisztens: Pljesovszkiné Marcsi

Rendező: Korcsmáros György