A zenés ízelítő nem ritka készülő produkciók bemutatásakor, de az olyan sajtótájékoztató azért különlegesnek számít, ahol az előadás rendezője több dalt is elénekel. Bozsó József persze nemcsak rendező, hanem színművész is, akit főleg musicalekből, operettekből ismerhet a közönség.

A Békéscsabai Jókai Színház szeptember 24-én mutatja be Kocsák Tibor – Bozsó József: Kukac Kata kalandjai című mesemusicaljét. Ez lesz az őszi évad második premierje, az első gyermekdarab. A színész, rendező Kocsák Miklós zeneszerző szövegíró társaként, szerzőként is szerepel a készülő bemutatóban. Az új évad első sajtónyilvános olvasópróbáját augusztus 29-én, szerdán délelőtt tartották a Jókai Szalonban.

 

Kukac kata olvasópróbája, színház, Békéscsaba, 20180829
Fotók: Ignácz Bence/A-TEAM

 

Seregi Zoltán igazgató köszöntötte a darab szereplőit, a tájékoztató résztvevőit. Mint mondta, Kocsák Tibor zeneszerzőt, akinek műve többek között a Légy jó mindhalálig, nem kell bemutatni a közönségnek. A Kukac Kata mesemusicalt tavaly nyáron már látta a Szarvasi Vízi Színház közönsége, akkor a Veszprémi Petőfi és a Magyar Zenés Színház közös produkciójaként került színre. Már akkor elhatározták, hogy benn, a kőszínházi szezonban is előveszik az értékes, színvonalas mesedarabot.

Ezután következett a szereplők bemutatása. Kukac Kata figuráját Fejes Katica játssza, aki most végzett a Színitanházban, Sáska Sámuel Puskás Dániel színészhallgató lesz. Szőr Handa Bunda Gerner Csaba, a Mama és Kék Béka Nagy Erika, Papa és Vakond Tomanek Gábor, Csiga Bige Gábor Anita, Bölcs Bagoly Szabó Lajos.

 

Kukac kata olvasópróbája, színház, Békéscsaba, 20180829

 

- A kukaclány történetét, aki pillangó szeretne lenni, húsz évvel ezelőtt a kicsi lányomnak kezdtem el mesélni. A mesék nem mindig végződtek happy endel, de a lányom mindig ezt követelte, és fejből kellett rögtönözni – mondta Bozsó József, aki már korábban is írt meséket, például a Mátyás és a bolondkirályt.

Aztán arra gondolt, jó lenne a történeteket könyvbe foglalni. „Zenés színészként" Kocsák Tibor volt a tanára, tőle kérdezte meg: „Akarsz-e musicalt írni meséből?" A mester először látni akarta a szöveget, aztán igent mondott. A musical dalszövegeit is megírta.

A darab születési körülményeinek vázolása után Bozsó József az Álom dalt adta elő, valamint Sáska Sámuel beguruló dalát. A díszletről és a jelmezről annyit árult el - a rendező a látványtervért is felel -, hogy lesz háttérvetítés, mozgóképek, pillangók és repülés, meseszerű miliőben játszódik az előadás.

- Ahol eddig játszottuk, siker lett. Biztos azért, mert a szívemből jött. A lányom lemeózta, oké, mehet. Örülök, hogy itt is bemutatjuk, remélem, olyan boldogság lesz nektek is, a közönségnek is, mint nekem! Így indította el a próbafolyamatot a rendező, és a színészek hozzáfogtak a mese olvasásához.

Niedzielsky Katalin
Fotó: Ignácz Bence,
A-TEAM