A rendezvény előtt a Békési Városi Ifjúsági Fúvósok többek között a Just a Gigoló napfényes opusával hangolt a programra; majd a madzagfavli rezesek következő számait a Zsadányi Mazsorett Együttes tagjai még jobban kikerekítették.

 

Közfoglalkoztatási Kiállítás: békési fúvosok, közfoglalkoztatási kiállítás, Békéscsaba, 20180905
A békési csapat szaxofonos szekciójának egy része (galéria)

 

Szép, jó napot, Békés megye!,

kezdte köszöntőjét Takács Árpád. A kormánymegbízott hozzátette, egyre jobban arra az az emberekre fókuszálnak, akik munkát keresnek, akik dolgozni szeretnének, aki ebben a megyében szeretnének élni és boldogulni.

Takács árpád, takács árpád, Békéscsaba, 20180905
Takács Árpád és a képek
És természetesen az is fontos, húzta alá, hogy aki munkát ad. Ezáltal a közfoglalkoztatás nem válaszfalat jelent, hanem inkább hidat: az elsődleges munkaerőpiac és az álláskeresők között.

Elmondta, a megyében, a közfoglalkoztatás terén 2016-ig folyamatos növekedés volt tapasztalható, csúcsidőszakban mintegy 16 ezren dolgoztak; ez a szám azonban ma már 10 ezer körülire csökkent, ami azt jelenti, hogy egyre többen el tudnak helyezkedni, ami pedig a munkáltatóknak, és a hivatal kollégáinak köszönhető.

A mai kiállítás,

folytatta, a múlt és a jelen mellett, a jövőről is szól, ugyanis mindannyiunk közös érdeke, hogy nagyon sokan el tudjanak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon – éppen ezért a kiállításunk állásbörzéjére több mint 300 álláslehetőséggel érkeztek megyei munkáltatók. Hiszünk a munkában, annak a családokat megtartó erejében, a példamutatásban... tehát mindazokban az értékekben, amelyekre hazánkat és házainkat felépítettük, hogy Békés megyében is jó élni, jó ide hazatérni. Hiszen a megyei emberek közös gondolkodást, közös cselekvést, közös érdekérvényesítést szeretnének. Ebből kifolyólag egy a sorsunk.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője elmondta, mintegy 100 ezrekre tehető azoknak a létszáma, akik a nyílt munkaerőpiacra vissza tudtak kerülni, akik az elmúlt években a közfoglalkoztatást kvázi ugródeszkaként tudták használni, amelyre 2011-től, a magyar állam Békés megyére több mint 111 milliárd forintot fordított. Jelentős ez az összeg, és felbecsülhetetlen értékű az a haszon, amivel ez a program jár.

 

Közfoglalkoztatási Kiállítás: takács árpád, herczeg tamás, takács árpád, Békéscsaba, 20180905
Herczeg Tamás, dr. Hoffman Imre, Takács Árpád és Zalai Mihály (galéria)

 

A mai nap Békés megye egy másik arcát mutatja meg, utalt a szombati Megyenapra Zalai Mihály. A Békés Megyei Önkormányzat első embere szerint most azok az értékek kerülnek elénk, amelyek gyakran nem láthatóak, mert egy távoli településen, közfoglalkoztatásban dolgozók hozzák létre. Úgy vélte, olyan fantasztikus termékek és értékek vannak jelen, amelyre

mindannyian büszkék lehetünk.

A közfoglalkoztatásban dolgozókkal számtalan esetben találkozok azzal a véleménnyel, említette meg, hogy újra értelme lett az életüknek, sőt az egyik faluban egy hölgy konkrétan úgy fogalmazott, van miért reggel fölkelnem, nem a négy fal és a reménytelenség vesz körül.

Dr. Hoffmann Imre, közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár beszédében elsősorban üdvözölte, hogy Békés megyei ezzel a program megteremtésével úttörő az országban.

 

Közfoglalkoztatási Kiállítás: méhkeréki táncosok, közfoglalkoztatási kiállítás, Békéscsaba, 20180905
Méhkeréki táncosok (galéria)

 

Elmondta, a hazai foglalkoztatás bővítés kulcsa a potenciális munkaerő állomány: az inaktívnak és a jelenleg közfoglalkoztatásban lévők elsődleges munkaerőpiacra való segítése. A rendezvény kiemelt figyelmet fordít a közfoglalkoztatásból, a versenyszférába történő

átmenet erősítésére.

Megjegyezte, 2011-ben a közhasznú-, közcélú- és közmunka-programokat felváltotta a közfoglalkoztatási új rendszere, amelynek vezetésével a Belügyminisztériumot bízta meg a kormány.

Továbbá új jelenségként megemlítette, hogy Békés megyében a munkáltatók versenyeznek akár a külföldi (román) munkaerőért is.

 

Nyemcsok lászló, közfoglalkoztatási kiállítás, Békéscsaba, 20180905
Nyemcsok Lacinak is bejött a kiállítás