A Távol-keleti vendégek többek között egy fotókiállítást is hoztak az otthonukból (amelynek délután 15.30-kor, a szarvasi Szeparé Étteremben lesz a megnyitója, aki siet, az még odaér!), valamint eljött három művész is (egy bambuszfaragó, egy selyemhímző és egy agyagfigura-készítő), akik a hagyományos kínai népművészeti ágak mesterei.

 

Kínai delegáció, wuxi városávól, Wuxi, Szarvas, 20180907
Zhao Yifan (b), Cai Wenyu, Hodálik Pál és Prievaráné Mácsár Eszter (galéria)

 

Hodálik Pál alpolgármester

köszöntőjében elmondta, idén második alkalommal érkezett küldöttség a kínai testvérvárosukból, Wuxiból. Két hete az újdonsült polgármesterük mutatkozott be, a mostani apropó pedig a kultúra és tradíció köré épül.

Elmondása szerint ezúttal leginkább a két város kulturális kapcsolatát fonják még szorosabbra. Továbbá beszéltek arról is, hogy októberben a szarvasiak utaznak el Wuxiba.

 

Kínai delegáció, wuxi városávól, Wuxi, Szarvas, 20180907
Gu úrnak nagyon tetszett a helyi lap (galéria)

 

Cai Wenyu,

a Wuxi Népi Önkormányzat híriroda igazgatóhelyettese először is megköszönte a Szilvanapokra való meghívást.

Elmesélte, a hat és félmilliós lakosságú Wuxi is, méretétől függetlenül, Szarvashoz hasonlatosan szintén egy nagyon szép város. Wuxi Kína keleti részén fekszik, a Jangce-folyónál, a Taj-tó közelében, azonfelül keresztül szeli az ázsiai Nagy-csatorna, amely számos látogatót vonz – nem véletlenül hívják Kína gyöngyszemének is.

 

Kínai delegáció, wuxi városávól, helyi sajtó, Wuxi, Szarvas, 20180907
A helyi és térségi médiaharcosok (galéria)

 

Bő 7 ezer éves a történelmünk, folytatta, és ez az első kínai hely, ahol kultúra beindult, továbbá a születési helye a nemzeti iparnak és

egy kézműves falusi iparnak.

Azt követően Cai Wenyu bemutatta a fentebb említett három művészt, akik egész Kína szerte népszerűek, továbbá a delegációval érkezett egy textilipari cég ügyvezetője, egy technológia cég vezetője (ők CD-ket, hangkazettákat gyártanak, amelyeknek az otthonukban még a mai napig is nagy piacuk van), azonfelül média képviselői is jelen voltak.

 

Kínai delegáció, wuxi városávól, Wuxi, Szarvas, 20180907
SMS

 

Végül a helyi orgánumok képviselői mutatkoztak be; így mi is.

P.S.: A dolog bája az volt, hogy a magyar szöveget Prievaráné Mácsár Eszter nemzetközi pénzügyi referens fordította angolra, amelyet Zhao Yifan, a Wuxi Népi Önkormányzat külügyi adminisztrációs iroda osztályvezetője tolmácsolt a kínaiaknak. És viszont. Ergo ez egy háromnyelvű sajtótájékoztató volt.

 

 

Wuxi testvérvárosa szarvas is, Wuxi, 20180907
Wuxi testvérvárosai - tessék, szemezgetni!