Odamegyünk lakni, ahol tejet... no és szerelmet kapni, mondta egy újdonsült szarvasi, de valójában csabai származású ismerősöm, a Vajda Péter utcában, a rendezvény kapujában. Vagy 10 éve nem találkoztunk. Közben itt talált férjet, itt szülte meg 42 évesen(!) első gyermekét, és

itt lett kerek az élete.

Persze most nagyon sokan más szerelem miatt érkeznek Szarvasra: mégpedig a szilva miatt.

 

Szilvanapok 2018, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas, 20180908
Mosolygós Szarvas (galéria)

 

A be- és felvonuló nyitányt idén is a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, a szorosan őket követő Gyomaendrődi Színfolt Mazsorett Táncegyüttes csinijei és a szarvasi rezesek performance-e vállalta be. (A Vízi Színháztól a Kossuth Lajos utca színpadáig tartott a menet.) Majdan

a Muslincák énekeltek a deszkákon.

Első körben Szarvas városának gratulálnék, kezdte köszöntőjét Tolnai Péter, a Békés Megyei önkormányzat alelnöke, hiszen az ők álmodták meg, hogy egy ilyen nagyszerű gyümölcsnek, egy ilyen nagyszabású ünnepséget kell szervezni. Ráadásul a szilva a legsokszínűbb termés, amelyet akár gyümölcsként, lekvárként, befőttként, és amit sokan nagyon szeretnek, pálinkaként is fogyasztható.

 

Szilvanapok 2018, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas, 20180908
Néhány vendég és testvérváros - helyi arcokkal (galéria)

 

Azonfelül egy ilyen nagy ünnepség bebizonyítja, tette hozzá, hogy ez a város nemcsak a kultúra, hanem a gasztronómia fővárosa is Békés megyében. Mindamellett ajándékot kaptunk a Jóistentől: a hétvégére visszatért

a mosolygós idő.

Egy igen nehéz, forró augusztus áll mögöttünk, és már a küszöbön kopogtat a kukorica betakarítsa, mondta dr. Kulcsár László. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke hozzátette, de most egy kis szusszanásra megállhatunk.

 

Szilvanapok 2018, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas, 20180908
A pisztonos hadtest (galéria)

 

Szarvasnak kisugárzása van, folytatta meg, de nemcsak a Szilvanapok kapcsán, hanem a nagyszerű gazdasági teljesítmények által is a fény már jó ideje ideirányul. Ugyanis itt rendkívül szorgalmas emberek élnek: vállalkozók, gazdálkodók, kiváló agrárszakemberek és a többi. De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ez a település egy ragyogó turistaparadicsom is; továbbá a város összekötő kapocs a határon túli és belüli magyarság és a nemzetiségek békés együttélése szempontjából is.

Miután Hodálik Pál,

Szarvas alpolgármestere legalább nyolc nyelven üdvözölte a testvér- és vendégvárosok képviselőit, megvallotta, ez a nap nemcsak a szarvasiakról szól, nemcsak a szilváról, hanem a megjelent vendégekről is. (Délelőtt kínai vendégeket fogadtak a Lengyel-palotában.)

 

Szilvanapok 2018, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas, 20180908
Babák Mihály (b), Tolnai Péter, dr. Kulcsár László és Hodálik Pál

 

Rövid leszek, vallotta meg előzékenyen, elvégre a jelenlévők már ki vannak éhezve a szilvás ételekre, italokra. Javaslom, engedjenek el minden gondot, bánatot ezen a hétvégén!

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondása szerint a szilva ezerszáz szállal kötődik a több mint

ezerszáz éves hazánkhoz.

Hozzátette, a szilva egy nagyon régi gyümölcs: már az egyiptomi fáraók sírjában is találtak aszalt szilva maradványokat. Európába pedig a római légiók hozták be, és ennek a nagyon egészséges gyümölcsnek azóta is töretlen a sikere.

 

Szilvanapok 2018, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas, 20180908
Fő a szilvás derelye; miközben a modellek gázsit várnak a fotóstól (smile)

 

Az élelmes magyarok alapvetően két formában fogyasztják: szilvalekvár és pálinka formában. Ezenfelül a lekvár főzésnek itt nagy hagyománya, és kitűnő közösségteremtő ereje van: összehozza a családokat, barátokat, és lám összehozott egy ilyen nagyon szép rendezvényt is, jegyezte meg.

Azt követően a testvér- és vendég városok képviselői üdvözölték a 21. kezdeményezést, amelyet egy közös koccintás zárt.

 

Szilvanapok 2018: babák mihály, dankó béla, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas, 20180908
Proszit!

 

Három nap szórakozást mindenkinek!, nyitotta meg a programot Babák Mihály polgármester.

Szarvas testvérvárosai: Poprád, Szlovákia (1980); Szentegyháza, Románia (1994); Barót, Románia (1997); Malacka, Szlovákia (2000); Vuhszi, Kína (2009); Szilágysomlyó; RomániaKeuruu, Finnország (1983); Bucine, Olaszország (2012). Továbbá a rendezvényen tiszteletét tette az olaszországi San Pietro de Feletto, illetve a romániai Élesd városok képviselői.

 

***

 

Ahogy megnyitót követően a Kossuth utcán haladtam az Ótemplom irányába, két hátast is dobtam egyszerre:

a, vagy 20 éve nem jártam a Zebrában, amely az utcai front felől már rég nem úgy festett, mint anno, amikor még kikönyökölt szvetteres srácok jártak ki-be a helyiségbe; leginkább egy pesti belvár szórakozóhely küllemére hasonlított

b, és ahogy elnéztem a nemrégiben felújított utca térköveit, amelyre ráült az ereszkedő nap – a háttérben pedig az ótemplom... mintha Esztergom girbe-gurba utcáin sétáltam volna

 

Szilvanapok 2018, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas, 20180908

 

Majdan vettem egy csomag aszalt szilvát Tibi Tatától, akinek a fia Zsolti.

(A tudósítónak mindig az a legfőbb bánata, hogy az elhangzott utolsó szó után haza kell mennie szavakat barkácsolni. Azaz, kimarad a jóból.)

És: minden, ami PROGARM!