A populista és nacionalista mozgalmaknak az emberi jogok elleni támadásai miatt aggódik Fischer Ádám, aki zenei hasonlattal vázolja fel az világ előtt álló problémákat a Guardianben megjelent véleménycikkében. Szerinte a klímaváltozástól kezdve a menekültválságig minden mindennel összefügg, tehát minden nemzetközi, és a kormányoknak is így kell hozzáállniuk. A világnak karmesterekre van szüksége – írja Fischer. Az olyan populista hitvallások, mint a Donald Trump által hangoztatott „Amerika az első” pont olyan, mintha egy zenekarban a hegedűsök a saját tempójukban játszanának, és figyelmen kívül hagynának mindenki mást.

Ettől a populista szólamtól kell megmenekítenie Magyarországot is az Európai Parlamentnek – tér rá a magyar helyzetre a karmester. Szerinte Magyarország az egyik legkevésbé nemzetközi tagállama az EU-nak, ahol kevesen beszélnek idegen nyelvet. Kontroll nélkül pedig Orbán Viktor kormánya folytatná a pluralizmus aláásását és a kisebbségek kirekesztését – írja Fischer, aki felidézi az egyik nyári élményét, amikor Budapesten egy taxis arról beszélt neki, hogy minden migráns terrorista, és a legrosszabb, amit egy kormány tehet, az az, hogy beengedi őket.

Az ilyen elképzelések, mint hogy a migráció egy nemzetközi összeesküvés része, megmérgeznek egy országot – figyelmeztet. Fischer Ádám szerint a 7. cikk támogatásával arra bátoríthatná Magyarországot az EU, hogy lépjen túl a kormány propagandáján, amely a taxist is félrevezette.

Amennyiben az Európai Parlament szerdán igennel szavaz, megmutathatja, hogy megérti a közös múltunkat, és azt is, hogy a jövő érdekében együtt kell működni, és ezzel a történelem helyes oldalán állna – vonja le a következtetést Fischer Ádám.

forrás: hvg.hu