A politikus a feljelentést azzal indokolta: a "kormánypropagandát harsogó CÖF" elherdálta az MVM-től kapott támogatást, az állami tulajdonú vállalatnak pedig felelnie kell a közpénz elköltéséért.

Vágó Gábor emlékeztetett: tavaly májusban az Átlátszó kiderítette, hogy az MVM összesen 508 millió forinttal támogatta a CÖF-öt, idén áprilisban pedig ki is perelték az erről szóló szerződéseket, a bíróság ugyanis kimondta, hogy az állami tulajdonú vállalatok pénze igenis közpénz.

Elmondta: az is kiderült, hogy MVM támogatásából a CÖF összesen 433 millió forintot költött négy darab, összesen 4 perc 40 másodperces kisfilm elkészítésére, vagyis 87 millió forintba került az adófizetőknek minden egyes perc, amelyből a CÖF-öt reklámozták.

Az LMP politikusa hangsúlyozta: ebből a pénzből tíz magyar család kilakoltatását lehetett volna megakadályozni, vagy egy MRI-t lehetett volna venni egy rosszul felszerelt kórházba, vagy közel 190 tanár éves bérét lehetett volna kifizetni.

Vágó Gábor kiemelte: a kisfilmeket egy olyan cég készítette, amely milliárdos megbízásokat kap a kormánykampányokban és összefonódást mutat a TV2-csoport egyik legnagyobb műsorbeszállítójával, az MVM pr-osa pedig "kikotyogta" egy interjúban, hogy Rogán Antal propagandaminisztériumának jóváhagyásával költötték el a közpénzt a CÖF támogatására.

"Tehát kormányzati jóváhagyással megy a kormánybarát civil szervezetekhez a pénz, azok pedig a fideszes eliten keresztül a kormánypropagandába juttatják ezt" - fogalmazott.

Vágó Gábor arra a kérdésre, hogy ő hogyan szavazott volna Sargentini-jelentésről, azt mondta: szerinte az Európai Parlamentben szerdán a Sargentini-jelentés elfogadásánál egy sokkal fontosabb döntés is született, hiszen megszavazták a "mémgyilkos" európai irányelv bevezetését is.

Vágó Gábor szerint ez az irányelv csorbítja a demokráciát és veszélyezteti a szabad nyilvánosságot, mert ennek értelmében a tartalomszolgáltatók előzetesen tudják majd cenzúrázni az interneten megjelenő tartalmakat. Amíg a Sargentini-jelentés egy szimbolikus politikai térben történik, addig ez konkrétan károsítani fogja az európai demokráciát - vélte.