Javallom, kezdjük egy kis visszapillantóval a beszámolót:

„Hazánk nagyvárosaiban egyre több ötletgazda próbálja az idős, ódon belvárosi épületudvarokat – hangulatos nyári kerthelységgé átvarázsolni. Céljuk általában az, hogy a nem éppen az aktuális, zakatoló gépzenére kíváncsiskodó embereket otthonukból elcsalogassák beszélgetni, borozgatni, élő muzsikát hallgatni. Igaz, ennek az ötletnek a megvalósításában Békéscsaba egyelőre még gyerekcipőben jár, azonban néhány éve él egy ehhez hasonló, bár nem kőkúrián működő kezdeményezés, a Békési úti Meseház udvarán. A Muzsikáló Udvar keresztszülei: Veres Kriszta és Gyucha Csabi havi rendszerességgel (hűvösebb időkben a Békési Úti Közösségi Házban) népszerű blues-, jazz-, folkmuzsikusokat hívnak meg."

(Ezek a gondolatok még 2004 szeptemberében fogalmazódtak meg.)

 

Jazz-piknik: masni és pocó, jazz-pinkik, Békéscsaba, 20180915
Ez is egy hangszersimogató - Masni és Pocón (galéria)

 

No de azóta nemcsak 14 év, hanem sok-sok csudás történés zajlott a skanzen jellegű (túlzás?/mindegy!) épületegyüttesben. Azonfelül egy tavalyi tzikkünkben Veres Kriszta megfenyegette a hazai jazzereket, hogy itt hamarosan egy mostre jazz-muri lesz. És bizony ezt pénteken

be is tartotta.

Már kora délelőtt a Masni és Pocó gyermekprojekt zakatolt. Mihályi Réka, a Group'N'Swing dívája Romhányi Áronnal és barátaival kőkemény rákkenróóól áramot vezettek a jelenlévő ovisok, kisiskolások lábaiba. Amikor némileg késve megérkeztem, és a Meseházzal szemközti Kotrónál kikötöttem a gépem, épp egy jazz-tussal zártak egy nótát... és lehet, hogy ezzek a hangzással egy kicsit összeborzolták napszakilag a csehó népét (értsd nem gügyögős dalocskákat toltak).

 

Jazz-piknik: veres kriszta, jazz-pinkik, Békéscsaba, 20180915
Veres Kriszta, Borbély Mihály és G. Szabó Hunor (galéria)

 

Miután a ház úrnői és urai kifújták magukat, se perc alatt délután lett... De ekkor már Berta Jimmy János vette kezébe a mikrofont és kora hajnalig le sem tette. Egészen pontosan a hátára vette a programot: konfolt, szerepelt... és ami a lényeg, csak úgy szórta fűnek-fának a pozitív töltéseket.

A du.-t Kepenyes Pali

(zenetanár és szaxofonos, és szaxisokról lesz még szó, haj-jajj... amúgy Jimbó is az) hangszersímogatója kezdte, amelyben a hangszerek nagy családját mutatta be.

A hivatalos Pikniknyitó este hatkor vette kezdetét. És a Jazz-piknik nem lett volna igazi Jazz-piknik, ha nem lett volna igazi, hús-vér bandája – ezt a szerepet a Tóth Sándor Quartet töltötte be.

 

Jazz-piknik: tóth sanyi, jazz-pinkik, Békéscsaba, 20180915
2:1-ben: divatsó és Tóth Sanyiék  (galéria)

 

Tóth Sándor eMeRTon-díjas szaxofonművész és barátainak zenekara az egész napi produkciók házigazdája volt. A zenekar hangzását Marosi Zoltán harmonika művész játéka tette egyedivé. Tóth Sándor - szaxofon, Marosi Zoltán - harmonika, Molnár Péter - nagybőgő, Csomós Ferenc - dob.

Most következzen Branyó, a Sörfaló, a nap táncos-karmesterének a gondolatai:

Mesélj a jazzről!
Mindig is nagyon szerettem a ritmikus vonatkoztatását. Amikor hozzám került a jazz, az volt a legfontosabb számomra, hogy Amerikában a St. Louis.

 

Jazz-piknik: branyó, jazz-pinkik, Békéscsaba, 20180915
Branyó

 

St. Louis Blues!
Nem, ott elsőzör a jazz indult be. És amikor Louis Armstrong megjelent, akkor ő egy óvatlan pillanatban bementek egy valamibe... és csak annyit mondott, hogy a legjobb a St. Louis Blues. És akkor megkérdezték tőle, hogy miért? Mert én jazzt játszok, válaszolta, és van egy barátnőm.... illetve nem barátnőm, ő Stanley Clark.

De ő egy kicsit fiatalabb, nem?
Nem!

A nagyszerű beszélgetést Jazz-fotókiállítás megnyitója követte – a Meseház Jazz-klubjának 15 éves történetéből kiragadott pillanatait örökítette meg Sukkmarci (ismerős a neve).

 

Jazz-piknik: berta jimmy, jazz-pinkik, Békéscsaba, 20180915
Berta Dzsimbó

 

Majdan a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent Györgyi Albert Szakgimnázium művészeti tagozatának tárlatmegnyitója következett – Színek, ritmusok címmel, amelyet Novák Attila művészeti és tagozatvezető konferált fel; az etapot az iskola modelljei tették még kerekebbé. Ja... és a divatbemutató zenei felelőse most sem egy CD-lejátszó volt, hanem a fentebb említett Tóth Sándor Quartet. (Majd' kihagytam, Sanyi mióta Csabán él, a honi szaxofonos éra egy derekas vérfrissítésen esett át. Még Sebők Tóni, Kepenyes Pali, Belicza Karcsi, Berta Jimmy is hozzájár leckéket venni.)

Sanyitól a csövet Borbély Mihály, a Tóth Sándor Quartettől a deszkákat pedig a Borbély Műhely vette át.

 

Jazz-piknik: pocsai kriszta, jazz-pinkik, Békéscsaba, 20180915
Pocsai Kriszta

 

Veres Kriszta meghívója szerint a zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály vezetésével. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, kortárs zenei elemekkel. Borbély Mihály - szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, furulyák, Tálas Áron - zongora, Horváth Balázs - bőgő, G. Szabó Hunor - dob.

A program utolsó hivatalos egyesülete

a Bágyi Balázs New Quatet feat. Pocsai Kriszta: Tribute to Ella – Ella Fitzgerald, a Jazz Nagyasszonya előtti főt hajtó produkciója volt. Pocsai Kriszta - ének, Soso Lakatos Sándor - szaxofon, Oláh Dezső - zongora, Oláh Péter - bőgő, Bágyi Balázs - dob.

 

Jazz-piknik: tóth sanyi, jazz-pinkik, Békéscsaba, 20180915
Mint egy Altman moziban: Tóth Sannyi, Soso Lakatos Sándor és Borbély Misi

 

A fináléban pedig a nap összes muzsikusa (ez alól természetesen Pocóék földrajzi okokból fel volta mentve) dúrt. Olyan mesterin vették át egymástól a hangszereket, hogy egy oda nem figyelő, vagy csukott szemű gyakorlott fül sem vette észre.

OK. a zene, de hol az egy?, értetlenkedett egész nap Vandlik Tomi.

 

Jazz-piknik: stábfotó, jazz-pinkik, Békéscsaba, 20180915
A stáb

 

A program a „Helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén” tárgyú, TOP-6.9.1-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú projekt keretében valósult meg, a Meseházi Alapítvány szervezésében, Jazz-piknik a Meseházban címmel.

 

Jazz-piknik: máthé feri, jazz-pinkik, Békéscsaba, 20180917
Máthé Feri is elégedett volt