A rendezvény mindenekelőtt a természetről és annak védelméről szólt. Ahogyan dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója fogalmazott: a nyílt nap célja, hogy a látogatók megismerjék a térség természeti értékeit, s azt, miként igyekeznek a nemzeti park munkatársai megőrizni ezeket az értékeket a jövő nemzedékek számára.

Fehértó Napja, Fehértó Napja, Kardoskút
A Fehértó kiszáradt medre helyenként fehér színűvé vált. Fotók: Lipták Judit (Galéria)

Látnivaló és látogató egyaránt szép számmal akadt. A programok három helyszínen zajlottak: a pusztaközpont és a múzeum udvarán, a Fehértó fokozottan védett területén, valamint a KMNPI Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepe melletti kilátónál, ahol az őshonos állatokat (magyar szürke szarvasmarha, bivaly, racka és cigája juh, szamár) testközelből is megismerhették az érdeklődők.

Fehértó Napja, Fehértó Napja
Melitta és lányai.
– Első alkalommal jöttünk el a Fehértó Napjára és szeretnénk sok mindent megnézni. A tóhoz csak később megyünk, mert egyelőre a gyerekeket nagyon leköti a népi játszótér. Élvezik, hogy olyan dolgokkal játszhatnak, amikkel eddig még nem találkoztak – mesélte Tóthné Kósa Melitta, aki két kislányával (Emíliával és Adéllal), valamint férjével, Jánossal Békéscsabáról érkezett. Melitta elárulta: az apropót az szolgáltatta, hogy éppen ezen a napon ünnepli a névnapját, s szerette volna ezt most rendhagyó módon emlékezetessé tenni. Hozzátette, fontosnak tartják, hogy gyermekeik is minél többször kapcsolatba kerüljenek az állatokkal, a természettel.

Az orosházi Oláh nővérekkel a rendezvény másik helyszínén, az állattartó telep melletti kilátónál találkoztunk. A három testvér - Edit, Anikó és Erzsébet - láthatóan jól érezték magukat a szabadban.

– Sokkal jobb csajos buli ez, mint üldögélni egy cukrászdában! Jó a levegő, nagyot sétálhatunk a Fehértóhoz, érdekesek a programok a pusztaközpontban. És az sem utolsó, hogy együtt nosztalgiázhatunk! Valamikor ugyanis sok időt töltöttünk a nagymamánk tanyáján, ahol jószágok is bőven akadtak – ecsetelték a nővérek.

Fehértó Napja, Fehértó Napja, Kardoskút
A három nővér: Edit, Anikó és Erzsébet. (Képgaléria)

A kilátó környékén mozgalmasan zajlott az élet: a gyerekek a szalmabálákból összerakott labirintusban játszadoztak, sokan a karámokban pihenő állatokat nézegették, megint mások távcsővel a madarakat fürkészték. A Guzsalyas Egyesület tagjai pedig muzsikával szórakoztatták Fehértó Napja, Fehértó Napja
Szőke Péter - és a slambuc.
a nézelődőket. Szőke Péter, az egyesület elnöke (aki cseppet sem mellesleg karikás ostor készítő népi iparművész) éppen egy bogrács körül szorgoskodott. Mint kiderült, egy igazi pásztorételt, slambucot készít.

– A hortobágyi pásztoroktól tanultam. Mindenekelőtt türelem kell hozzá, no meg jóféle mangalica szalonna, krumpli, lebbencstészta, só és víz. Ha megfőtt, még szép lassan jól meg kell sütni, mégpedig úgy, hogy időnként átkavarjuk, pontosan harminckétszer – avatott be a slambuckészítés titkaiba Szőke Péter.

A szalmabálák között az orosházi Tóth családdal elegyedtünk beszélgetésbe. Zoltán és Edina gyermekeikkel, Hannával és Lucával jöttek el a Fehértó Napjára. – A lányoknak nagyon tetszett az állatsimogató és az arcfestés. Finom volt a túrós lepény és a pásztorlepény is, amiről eddig nem is tudtuk, hogy létezik! Nagyon jó, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park szervez ilyen nyílt napokat, a jövőben minden alkalommal szeretnénk eljönni! – ecsetelte az édesanya. Hozzátette: a természetes alapanyagokból készült termékekből is szeretnének vásárolni.

Fehértó Napja, Fehértó Napja, Kardoskút
Az orosházi Tóth család nagyon jól szórakozott a Fehértó Napján. (Képgaléria)

A természetvédelmi nyílt nap „főszereplőjét”, a Fehér-tavat a látogatók most egészen közelről megnézhették (máskor ide tilos bejönni). Mi több, sétálhattak is a tómederben, amely az aszály Fehértó Napja, Fehértó Napja, Kardoskút
Kiszáradt a tómeder.
miatt most teljesen kiszáradt. Az őszi esők hatására azonban minden bizonnyal hamarosan megtelik vízzel, így az őszi vonuláskor ideérkező darvak és más madarak idén is szívesen állomásoznak majd itt.

Miközben a vendégek egy része a kilátókból a környező tájat fürkészte, a pusztaközpont udvarán is zajlott az élet. A színpadon egymást váltották a fellépők, a bográcsoknál pedig nyolc szakács és jó néhány segítő szorgoskodott. Tizenegy bográcsban szürkemarha pörkölt, kettőben pedig cigája pörkölt rotyogott. A lakomának áldozatul esett állatok természetesen a nemzeti park vegyszermentes legelőin nevelkedtek.

- Nagyon ízletes a pörkölt! – nyugtázta Baranyi Benedek, aki feleségével együtt Hódmezővásárhelyről érkezett. Velük tartott egy szegedi baráti házaspár, Rozs Péter és felesége is. Mint kiderült, valamennyien lelkes természetbarátok, tagjai a „gólyalesők” csapatának. Az egész napot erre a rendezvényre szánták, mert mint mondták, mindenre kíváncsiak: a Fehértóra, az őshonos állatokra, a múzeumban látható kiállításra és a színpadi programokra is.

Fehértó Napja, Fehértó Napja
A Baranyi és a Rozs családnak is ízlett a szürkemarha pörkölt. (Képgaléria)