Mucsi Balázs, a BSZC Trefort tagiskolájában a projekt keretében kialakított digitális közösségi alkotóműhely (dka) átadásán azt emelte ki, hogy az alkotóműhely olyan speciális oktatási, nyitott közösségi tér, amelyben a projekt alapú oktatás, saját motivációból eredő kísérletezés, és nem ipari, hanem egyedi, gyors "prototipizálás", oktatás zajlik.

Az új alkotóműhelyben az elektronika, a 3D-s nyomtatás, a robotépítés, a lézervágás, CNC megmunkálás, a varrás és famegmunkálás bemutatására és kipróbálására alkalmas berendezéseket szereltek be.

A BSZC nyolc tagiskolájában 5200 diák tanul, a centrum a térség legnagyobb szakképző intézménye. Az új alkotóműhely alkalmas mind a tanórai, mind a tanórán kívüli foglalkozások, szakkörök, versenyek megvalósítására, valamint a tanulócsoportok foglalkoztatására.

A főigazgató elmondta, hogy a projekt keretében rövidesen jelentős infokommunikációs fejlesztések is lesznek a tagiskolákban, egyebek mellett számítógépeket, digitális táblákat, a robotikához kapcsolódó további berendezéseket szereznek be. Emellett számtalan szakmai programot fognak szervezni mind a képzésben részvevő pedagógusok, mind a tanulók számára.

Herczeg Tamás (Fidesz), Békéscsaba és térsége országgyűlési képviselője szerint a most átadott, 18 millió forintba került alkotóműhely révén a szakképzésbe jelentkező fiatalok nagyobb gyakorlati ismeretek segítségével dönthetik el, milyen szakmát választanak, s a korszerű technológia alkalmazásával a gyakorlatban sajátíthatják el azokat a képességeket, amelyekkel majd könnyebben helyt tudnak állni a munkaerőpiacon.