Az idei év szlogenje: „MIXE AND MOVE!”

Ezen a pénteki napon derült, napfényes idővel örvendeztette meg a települést a természet. A délelőtti programokon az óvodások és az iskolák tanulói vettek részt, számukra különböző versenyekkel, totókkal készültek. A délelőtt folyamán a Dévaványai Sportegyesület szakosztályai is jelen voltak, játékos vetélkedőket, bemutatókat tartottak a kilátogatóknak. A meghirdetett rajzversenyre rengeteg szép alkotás érkezett, amelyeket kiállítottak a főtéren. Idén is többen beneveztek a veterán és egyedi készítésű kerékpárok versenyére, a különböző díjakat az esti felvonulás után adták át. Idén a legrégebben készült kerékpár egy 1930-ban készült Atlasz Weisz Manfréd Csepel típusú kerékpár volt, tulajdonosa Kéki József. Kiállításra kerültek még 1950-es és 60-as években készült kerékpárok is, amelyek többsége Magyarországon készült, de volt egy Németországból származó is. Ezeknek az eszközöknek a karbantartása sok időt vesz igénybe, hogy mind a mai napig üzemképes állapotban vannak, de tulajdonosaik fáradtságot nem ismerve viselik gondját szeretett kerékpárjaiknak.

-

A megszokott programok mellett új elemekkel gazdagították a programot. A pedálos gokartok és a bobo car mellett ki lehetett próbálni az energia biciklit, amely egy fényoszlop segítségével mérte a pedálozás által előállított energiát. Újdonság volt az elektromos autópálya, amelyhez a szükséges energiát szobakerékpárok tekerésével állították elő a versenyzők. Több egyedi készítésű kerékpárt hozott Budai Sándor, aki maga készíti trükkös járgányait.  A mini bringó hintóval együtt egész nap használatban voltak, a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendtek. Délelőtt véradásra került sor a Művelődési Házban, a Szarvasi Vöröskereszt ifjú önkéntesei ambubabás elsősegély bemutatóval várták az érdeklődőket. Az „egészségsátorban” különböző mérések zajlottak, többek között vércukorszint és vérnyomásmérés is. A véradóknak plusz tombolát adtak, illetve kolbászos paprikás krumplival vendégelték meg őket, amit a Hagyományőrző Nők Egyesülete főzött. Ők készítették a zöldség és gyümölcssalátákat is, illetve este zsíroskenyérrel várták a Gurul Ványa résztvevőit. A Nagycsaládosok Dévaványai Egyesületének tagjai egész nap állták a szomjas gyermekek és felnőttek rohamát az üdítős sátorban. A Családsegítő Szolgálat munkatársai kisgyermekjátékokat hoztak, a nagyobbak pedig társasjátékkal játszhattak, illetve ők felügyelték a közlekedési, életmód, környezetvédelmi totók kitöltését. A rendezvényen a Dévaványai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum sátránál az érdeklődők tájékoztatást kaptak a csoport munkájáról, valamint aktivistáik a függőségek kezeléséhez adtak tanácsokat. A Járási Start Munkaprogram rongyszőnyeg szövői mellett a varrósok is részt vettek a rendezvényen, így a sok szép rongyszőnyeg mellett a varroda termékeit is megcsodálhatták a látogatók. Kézműves foglalkozás keretében karkötőket készítettek különböző technikákkal, illetve a szövés rejtelmeibe is betekintést nyerhettek az érdeklődők. Idén is lehetett lovaskocsis városnézésen részt venni, aminek a gyerekek nagyon örültek. Egész nap használhatták a népi játékokat, bicikliket, rollereket.1104 regisztrálttal új rekordott állított Dévaványa.
1104 regisztrálttal új rekordott állított Dévaványa.

A napot egy állandó programmal zárták, melyet minden évben nagyon vár a város apraja és nagyja egyaránt, hiszen egészen különleges érzés ekkora tömeggel végig kerekezni a várost. A „IX. Gurul Ványa” felvonulásra idén 1104 fő regisztrált, akik kulcstartót kaptak emlékül. Ez volt az eddigi a legmagasabb létszám, amely megtette a közel 9 km-es távot. A felvonulást a Dévaványai Rendőrőrs munkatársai és a Polgárőrség tagjai biztosították.

Jövőre találkozunk!

Fotók: Ambruzs-Szabó József