Mindig azt kérdezitek tőlem, kezdte a sajtótájékoztatót Hégely Sándor, hogy miben lesz más az idei fesztivál, mint a tavalyi? Majd nyomban meg is válaszolta, semmiben... illetve remélhetőleg egy picit többen lesznek.

De amitől mégis

újabb lesz a fesztivál, fűzte hozzá, a képbe kerül egy méltánytalanul elhanyagolt magyar fajta, a mangalica. Ő ennek bizonyára nem fog örülni, mert kolbász lesz belőle.

 

Kolbászfesztivál: hégelyné győrfi ilona és hégely sándor, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20180927
Hégelyné Győrfi Ilona és Hégely Sándor

 

Nos, folytatta, négy napon keresztül mangalicákat vágunk, és az utolsó napon, a hétfőn kizárólag minden a mangalicáról fog szólni: lesz gyúróverseny, illetve a töltött káposzta is szigorúan ebből a húsból készülhet. Továbbá sikerült meghívnunk Fekete Zsókát, aki fiatal hölgy létére egy saját mangalica farmot tart fenn.

Mindezzel kapcsolatban a fesztiváligazgató megemlítette, a '20-as években, hazánkban sokkal színesebb volt a kolbászkészítés kultúrája; példaként felhozta, előfordult, hogy egy csíkhalat, citromot vagy májat tettek a kolbászba. Elmondása szerint, úgy lesz komplexebb a fesztivál, ha a leporolt régi gasztro-hagyományokat a mai hatásokkal ötvözik.

A programfolyammal kapcsolatban

elárulta, pénteken az ifjúsági gyúrás lesz a kereszttűzben, amelyen a tavalyi 250-hez képest, idén már 300 csapat indul.

 

Kolbászfesztivál: ifjúsági gyúrás, kolbászfesztivál, Békéscsaba
A kép három éve készült - a Lencsési sulisokról

 

Úgy látszik, húzta alá, Békéscsabán minden gyerek kolbászt akar tölteni; sőt, Budapestről is érkeznek osztályok. Nem mellesleg a gyerekeknek ingyen biztosítjuk a belépőt, a nevezést és a húst.

A szombati nagygyúráson

750 csapat indul – határon innen és túl érkeznek lelkes harcosok; a vasárnap a nyugdíjasok és a hátránnyal élők versenyéről szól.

És a hétfő, ahogy fentebb írtam, a mangalicát (húzd vissza a második bekezdéshez a kurzort) és a családokat szólítja meg: a kolbász-hurka-cigányka mesterhármas, mint mindig, most is fél áron kapható.

Megemlítette, idén Budapest a városi, és Thaiföld lesz a külföldi díszvendég.

 

Kolbászfesztivál: sajtótájékoztató, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20180927
Már a sajtájon is kellettek a pótszékek

 

Ami nagy változás,

jegyzete meg, erre a fesztiválra már nem lehet alkoholt bevinni. S miután azt hinnénk, hogy ezáltal a gyúrás elveszíti a bukéját... mégiscsak egy vidéki, egy békéscsabai disznóvágós város vagyunk, és úgy döntöttünk, hogy a szombati, Közép-Európa legnagyobb gyúróversenyére csapatonként be lehet hozni egy liter pálinkát.

Eddig számtalanszor előfordult, folytatta, hogy például valaki a parketten táncolt, és mire visszatért az asztalához, valaki meglovasította a poharát, és pénzért visszaváltotta. Most azonban a visszaváltott pohárért csak egy zsetont jár, amit maximum kiragaszthat otthon a falára.

Tehát aki történetesen pénteken/szombaton elmegy a fesztiválra, és megveszi a saját poharát, a visszaváltásnál egy zsetont kap, amit másnap egy tiszta pohárra beválthat. Nem mellesleg, a fesztiválpoharakat sokan hazaviszik, mégiscsak egy szép emlék jut az eszükbe.

 

Kolbászfesztivál: templomba ndul egy disznó, kolbászfesztivál

 

***

Melyik a kedvenc, kvázi szíved csücske történés?, tettem fel eme zseniális kérdést a sajtótájékoztatót követően Hégelyné Győrfi Ilona programigazgatónak aki elmondta, mindegyik!, de ha válóban ki kellene emelni valamelyiket, akkor az az ifjúsági gyúrás.

A programtengerben ITT szörfölhetsz!

 

***

A Csabai Kolbászfesztivál első attrakciója a szárazkolbászverseny, október 4-én lesz, azaz csütörtökön kiderül, hogy ki a kolbászkirály. Ezt a címet az viselheti egy évig, aki megnyeri a nemzetközi szárazkolbászversenyt. Ezáltal egy kis előfesztivál lesz a Gyulai úti Rendezvénypajtában.

A korábbi időpontban történő bírálás azért is jó, mert egy kicsit már ráirányítja a figyelmet a fesztiválra. A kolbászok nyernek néhány napot, ugyanis már jól beértek, valamint a közönség az eredmények alapján eldöntheti, kitől vásárol majd a fesztiválon, mert a korábbi eredmények alapján olyanok is szerepelnek mindig az élbolyban, akik kistermelőként árusítanak kézműves kolbászt.

A rangos szakmai és médiazsűriben negyvenen pontoznak íz, szín, illat, a kolbász állománya, vágási felülete alapján. Ahhoz, hogy zsűrizni lehessen, természetesen szükség van versenymunkákra. Naná, mindenki szerint a saját kolbásza a legjobb, nos itt a lehetőség, hogy mások szerint is a legjobb legyen.

A versenyre mű- és természetes bélbe töltött szárazkolbásszal lehet nevezni, a www.csabaikolbaszfesztival.hu oldalon. Húsüzemek, magánszemélyek, kolbászt árusításra vagy saját fogyasztásra készítők egyaránt jelentkezhetnek.

A kolbászt/kolbászokat személyesen október 1-3-ig, 10-18 óra között lehet leadni az alábbi címen: Csabai Rendezvénypajta, 5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1., vagy postai úton szeptember 30-áig, a következő címre: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1. (Csabai Kolbászház).

A szervezők minden nevezőnek egy darab belépőjegyet biztosítanak az idei kolbászfesztivál pénteki nyitónapjára.

A verseny fődíja nettó 150 ezer, a második díj nettó 100 ezer, a harmadik nettó 50 ezer forint. A díjazottak emellett 150 ezer forintos családi utazást is nyernek két felnőtt és két gyermek számára. A verseny után a nyertes kolbászokat kihirdetik a Csabai Kolbászfesztivál online felületein.

A díjakat a kolbászfesztivál ünnepélyes megnyitóján, október 19-én este a Mokry-sátor színpadán adják át. Információs telefon: +36 30 942-7655.