A tárlat első, hivatalos audiális jeleit a KaBoHa Trió két tagja festette fel. A hangok csak úgy úsztak a hivatal aulájában. Ezerszer jobb volt, min egy lejátszott CD.

 

Lukács Léda és Murányi Teréz, murányi teréz, Békéscsaba, 20180927
Lukács Léda és Murányi Teréz (galéria)

 

Most olyan, fogalmazott köszöntőjében Takács Árpád kormánymegbízott, mintha egy közösségi térben lennénk – más a kisugárzása, más a hangulata, mint amikor

általában ide bejövök.

Hozzátette, minden bizonnyal Murányi Teréz nem ismeretlen a jelenlévők számára, hiszen ő is Békés megyei, mi több, gyomaendrődi, de évtizedek óta Szegeden él a családjával; azonfelül Teréz férje Lukács László (Lyukas), Újkígyósi származású (Lyukas többek között 1994-ben Rákóczi Tónival alapította a Baby Bone).

 

Gyarmati Gabriella, Murányi Teréz és Takács Árpád, takács árpád, Békéscsaba, 20180927
Gyarmati Gabriella, Murányi Teréz és Takács Árpád (galéria)

 

Azért muszáj most megállni egy pillanatra, folytatta, mert a jog és világa, a közgazdaságtan, a közigazgatás, a matematika kétségtelenül nagyon szükségesek a létfenntartáshoz, de ahogy a Holt költők társasága című moziban elhangzott: a szépség, a művészet, a kultúra, a költészet... az, amiért érdemes élni.

Azt követően Gyarmati Gabriella,

Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze méltatta Teréz munkásságát, mesélt művészeti életéről.

 

Murányi Teréz kiállításon - kormányhivatal, murányi teréz, Békéscsaba, 20180927
Azt a bizonyos  varróeszközt sem lehetett elejteni (galéria)

 

Elmondta, Murányi Teréz gyermekkora óta a képzőművészet mágneses vonzásában él – többek között ez köszönhető édesanyjának, Bula Teréznek, aki a gyomai Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény gondozójaként vált ismertté. Teréz nem az a típus, aki 10 évesen választ pályát, hanem a diploma megszerzése után kezdett el festeni.

Ha körülnézünk a tárlaton, tette hozzá, a képek sokfélének tűnnek, amelyek egyben tudatosságot tükröz.

És álljon itt még egy remek Gyarmati-gyöngyszem Tecáról:

A művész mára szakított a látható valóság megörökítését célzó törekvésekkel, a látható valóság a festő legjobb tanítómestere, de a realitás territóriumának elhagyását, a fejlődési folyamat egyik lépcsőjének tekinthetjük alakuló életművében.

 

Murányi Teréz vendégkönyve, murányi teréz, Békéscsaba

 

***

A kiállítás 2018. október 18-ig ingyenesen megtekinthető a Békés Megyei Kormányhivatalban, Békéscsaba, Derkovits sor 2.