Színes virágok virítanak a nagyszénási polgármesteri hivatal épületének minden ablakában. Ugyanúgy, ahogyan a főutca villanyoszlopaira kihelyezett virágtartókban is. A hivatal bejárati ajtajánál megakad a szemünk egy táblán, amely legutóbbi látogatásunkkor még nem volt ott. A tábla azt hirdeti, hogy Nagyszénás humanitárius település. Hogy ez konkrétan mit jelent, arra már odabent, Nyemcsok János polgármester irodájában kapunk magyarázatot.

Nyemcsok János, Nagyszénás, Nyemcsok János, Nagyszénás, 20180927
Nyemcsok János polgármester a Nagyszénás történetét bemutató kiadványt mutatja. Fotók: Lipták Judit (galéria)

- Az elismerést a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége adományozta településünknek. Tehát egy tőlünk független, országos grémium ítélte meg úgy (immár második alkalommal), hogy Nagyszénáson mennyiségi és minőségi szempontból is magas színvonalú a szociális ellátás. Ebbe beleértendő a bölcsődei ellátás, a gondozási központ által végzett házi gondozás, az idősek nappali ellátása, a szociális étkeztetés és a vöröskeresztes segélyezési tevékenység is – mondja a polgármester.

Mint kiderül, Nyemcsok János érkezésünk előtt éppen a fürdőben tett egy rövid látogatást, így adódik a kérdés: sikerült-e már gyógyvízzé minősíttetni a 2015-ben újra megnyitott nagyszénási fürdő vizét?

Nagyszénási fürdő, nagyszánási fürdő, Nagyszénás, 20180927
A fürdő gyógyvizes medencéje fölé a közelmúltban tetőt építtek. A kép előterében Cseh Bence, a Nagyszénási Parkfürdő vezetője. (galéria)

– Hosszú procedúra ez, amelynek jelenleg még az elején vagyunk. A gyógyvíz hatásának nyomon követésén alapuló orvosi (reumatológiai) szakvélemények begyűjtése zajlik. El kell azonban gondolkodnunk azon, hogy feltétlenül szükséges-e a gyógyhellyé minősítés, ugyanis akkor a gyógyászati kezelésekhez szükséges helyiségek kialakítása, berendezések beszerzése is szükségessé válna. Mindez komoly összegekbe kerül, amihez nincs elegendő forrásunk – hangzik a felelet.

Nagyszénás, polg. mest. hiv., Nagyszénás humanitárius település, Nagyszénás, 20180927
Ami az önkormányzat anyagi helyzetét illeti, a polgármester szerint az elmúlt évek alatt bebizonyosodott, hogy az általuk követett „gazdálkodó” szemléletmód sikeres. Már harmadik esztendeje folyószámla-hitel nélkül biztosítják a működést, nincsenek likviditási gondjaik.

– Mi nemcsak elköltjük a rendelkezésünkre álló pénzt, hanem gazdálkodunk, azaz igyekszünk növelni a saját forrásainkat. Csak olyan beruházásokat hajtunk végre, amelyek jövedelmet termelnek. Példaként említhetem, hogy a fürdőben a közelmúltban tetőt építettünk a gyógymedence fölé. Így esős időben sem csökken a látogatók száma, nem lesz kevesebb a  bevétel. Azzal, hogy az önkormányzati intézményekben geotermikus energiával váltottuk ki a gázfűtést, tavaly 10 millió forint megtakarítást értünk el. A korábban bérbe adott önkormányzati földeken most már saját magunk gazdálkodunk, így évi 2 milliós bérleti díj helyett 6 millió forintos nyereséget könyvelhettünk el – sorolja eredményeiket a polgármester.

A közelmúltban végrehajtott fejlesztésekre terelődik a szó. A településvezető elsőként az általános iskolát említi, ahol éppen most fejezték be az energetikai korszerűsítést. A pályázati támogatással (TOP) megvalósult projekt fűtéskorszerűsítést, hőszigetelést, nyílászáró-cserét és napelemes rendszer kiépítését is magába foglalta. A gyerekek tehát ezen a télen már biztosan nem fáznak majd – nyugtázza a polgármester. (Korábbi cikkünk a témában: Fáznak a gyerekek a nagyszénási iskolában?). Hozzáteszi: Nagyszénáson tartják magukat ahhoz, hogy minden, pályázaton elnyert forint valóban fejlesztésre menjen el, ne más célokat szolgáljon. Talán ezért is nyerünk olyan kevés pályázaton! – teszi hozzá, hangjában némi iróniával.

Nagyszénás, műv. ház, Nagyszénás, műv. központ, Nagyszénás
A művelődési ház külső hőszigetelést és nemesvakolatot kap. (galéria)

Aztán folytatja a felsorolást: 41 millió forintból (saját erőből, mert a pályázatukat elutasították) éppen felújítás alatt áll a művelődési ház, cserélik a nyílászárókat, felújítják az előtér mennyezetét, kívülről pedig hőszigetelés és nemesvakolat kerül a falakra. A sporttelepen nemrég egy 40 x 20 méteres műfüves pályát adtak át. Tervezik a Táncsics utcai óvoda felújítását, szintén saját erőből, mert ez a pályázatuk sem nyert.

Látogatásunk végén szó esik arról, hogy a nagyszénási vállalkozások továbbra is stabilan működnek, az iparűzési adóból tavaly 115 millió forint folyt be az önkormányzati kasszába. A lakosságszám sajnos 5000 alá csökkent (4984 fő), de jó hír, hogy a születések száma növekedett (évi 32-34-re).

Elköszönünk a polgármestertől, s előbb a felújítás alatt álló művelődési házban, majd a fürdőben teszünk egy rövid látogatást. S. Nagy Péter, a művelődési központ vezetője azt a kiállítást is megmutatja nekünk, amelyet Hídvégi Béla, nagyszénási származású világvadász különböző kontinenseken összegyűjtött trófeáiból állítottak össze.

Nagyszénás, műv. ház, vadászkiállítás, Nagyszénás, vadászkiállítás, Nagyszénás, 20180927
Hídvégi Béla világvadász kiállítása a művelődési központban. Balról S. Nagy Péter, az intézmény vezetője

A fürdőben Cseh Bencétől, az intézmény vezetőjétől megtudjuk, hogy idén augusztusban rekord látogatószámot értek el: összesen 8600-an váltottak belépőjegyet. Tavaly a fürdővendégek száma megközelítette a 31 ezret, s már több a vidéki vendég, mint a helybeli. Sokan jönnek Csongrád megyéből, sőt Romániából is.

- Minden évben igyekszünk valamit fejleszteni. Tavaly játszóteret és lábtengó pályát építettünk, idén pedig tetőt emeltünk a gyógymedence fölé – sorolja eredményeiket a fürdővezető.

Búcsút veszünk Nagyszénás központjától, de nem megyünk messzire, csak a település szélére, ahol a Toolex Kft. vezérigazgatójához kopogtatunk be. Ottani látogatásunkról készített beszámolónkat hétfőn olvashatják honlapunkon.