A cég vezetőjével, Johann Franz Wittmannal nem először ülünk le beszélgetni a tágas irodában. Két évvel ezelőtt már jártunk itt (Nagyszénáson mindent tudnak a fúrókról), s most hírét vettük, hogy újabb nagyszabású terveik vannak.

Johann Franz Wittmann, Johann Franz Wittmann, Nagyszénás
Johann Franz Wittmann (felvételünkön) 25 éve vezeti a német tulajdonban lévő Toolex Kft-t. További bővítéseket és új dolgozók felvételét is tervezi. Fotók: Lipták Judit (galéria)

– Telephelyünk tovább bővül, nemrég megvásároltuk a szomszédos, 6 ezer négyzetméternyi területet a vasúti töltés mellett. Ide szeretnénk a későbbiekben egy újabb, 3 ezer négyzetméteres csarnokot felépíteni. Profilbővítést tervezünk, a mélyfúrókhoz befogókat is szeretnénk gyártani – ecseteli elképzeléseiket a cégvezető.

Toolex Kft., Toolex Kft., Nagyszénás
Széles a termékpaletta. (Galéria)

A Toolex Kft. nemrég ünnepelte alapításának 25. évfordulóját, ebből az alkalomból a nagyszénási falunap keretében nemcsak dolgozóikat, hanem azok családtagjait is vendégül látták, bográcsok egész sorában főtt a finom ebéd.

– Milyen gyorsan eltelt ez a 25 esztendő! - mondja, hangjában némi elérzékenyüléssel Johann Franz Wittmann (vagy ahogyan már régóta szólítják, Wittmann János), amikor arra kérjük, idézze fel az eltelt negyedszázad legfontosabb mérföldköveit. A Németországból idetelepült üzletember ma is szívesen gondol vissza az első lépésekre, az aprócska papucsüzemre, amelyet 1993-ban megvásárolt. A kis üzem helyén mára egy 8 ezer négyzetméteres komplexum áll, melyben Magyarország egyik legkorszerűbb fémipari vállalkozása működik.

A félmilliméterestől a félméteresig több százféle mélyfúrót gyártanak az autóiparban, gépiparban és repülőgépgyártásban használatos hagyományos esztergagépekhez és CNC gépekhez. Egy- és kétélű fúrók, keményfémből készült, spiralizált telibefúrók egyaránt szerepelnek a termékpalettájukon.

Toolex Kft., Toolex Kft., Nagyszénás
A munkások egy része hagyományos, átalakított gépeken, egyre többen pedig korszerű svájci és német gyártmányú CNC-gépeken dolgoznak. (Galéria)

– Nagyon sok a megrendelésünk, nem is tudjuk teljesíteni, ezért döntöttünk a további fejlesztések mellett. Két pályázaton is nyertünk, korszerű gépeket, berendezéseket vásárolunk a 2016-ban megépített új csarnokunkba. Lesz egy olyan gép is, amely önmagában 1,2 millió euróba kerül. Vásárolunk élezésre alkalmas gépeket, bővítjük a kapacitást. A két projekthez egyenként 500 millió forint önerőt teszünk hozzá – sorolja terveiket a vezérigazgató.

Toolex Kft., Toolex Kft., Nagyszénás
Nagy gondot fordítanak az utánpótlásra, rendszeresen fogadnak tanulókat gyakorlatra.

Ami a cég árbevételét illeti, a 2016-os 3,3 miliárd forint után tavaly már 3,4 milliárdot értek el, idén pedig legalább 3,7 milliárdra számítanak. S természetesen a profit sem marad el, amit azonban a német tulajdonosok nem visznek ki az országból, hanem visszaforgatnak a nagyszénási üzembe – hangsúlyozza Wittmann János. Hozzátesszi: így tudnak folyamatosan fejleszteni, s így tudják dolgozóikat is megbecsülni. Alkalmazottaik 75 százaléka nagyszénási, akik közül többen vettek már részt németországi továbbképzésen. Tanulókat is rendszeresen fogadnak gyakorlatra, jó részük később visszatér hozzájuk. Munkaerő-gondjaik tehát nincsenek, s az üzem is folyamatosan fejlődik. Wittmann János szerint egyszerű a titok: a jó szaktudású munkás nagy kincs, meg kell becsülni!